Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Изравнителните сметки на „Топлофикация“ ще отпаднат след смяна на всички уреди и се премине към дистанционен отчет

Енергетика

Изравнителните сметки на „Топлофикация“ ще отпаднат след смяна на всички уреди и се премине към дистанционен отчет

Изравнителните сметки на Топлофикация ще отпаднат след смяна на всички уреди и се премине към дистанционен отчет - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Изравнителните сметки на „Топлофикация“ ще отпаднат, когато всички стари уреди бъдат подменени и се премине изцяло към дистанционни отчети“, това заяви пред БТВ председателят на асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

„Новите уреди вече са с дистанционен отчет, но до 2027 г. всички стари уреди трябва да бъдат подменени. Това се прави заради системата за дялово разпределение на топлинната енергия и изравнителните сметки. Дистанционните отчети ще ги елиминират. Ще се събират данни за настоящите месеци“, посочи експертът.

Той коментира и високите сметки за парно тази зима.

„Не е достатъчно зимата да е по-топла, за да бъдат по-ниски сметките. Наистина изразходваната енергия в по-топлите дни е по-малка. Но от 1 юли 2022 г. цената на тази енергия е различна. Средното увеличение за страната за всички топлофикации беше 30%."

„За отделните топлофикации варира в доста голям диапазон - от 10 до 40%. Увеличението на цената на енергията за София беше 39%, има обаче намаляване на 9% ДДС. Така увеличението за едно и също потребление спрямо предходния сезон е 27%. В районите с увеличение от 10% и върнати 9% от ДДС то увеличението е почти занулено“, посочи Кремен Георгиев.

„Цените на газа през последните месеци вървят надолу, но преди това дълго се движеха нагоре. Цените за топлофикациите, определени от 1 юли, са базирани на прогнозните цени за газа. За съжаление и тази зима имат леко изоставяне в плащането на газ. В предишни години това беше доста сериозен проблем“, коментира той.

Според него са необходими компенсации, а топлофикациите ще натрупат недовзет приход – нещо, което не е било предвидено в продажната им цена.

„Той ще трябва да се компенсира в следващ период, който ще започне от 1 юли. Рано е обаче да очакваме каквато и да било промяна, защото не са направени разчетите. Това ще се случи до края на март“, посочи още експертът.

Анкети