Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. КЕВР: Предложената от „Топлофикация София“ по-ниска цена ще доведе до поскъпване на тока в страната

Енергетика

КЕВР: Предложената от „Топлофикация София“ по-ниска цена ще доведе до поскъпване на тока в страната

КЕВР: Предложената от Топлофикация София по-ниска цена ще доведе до поскъпване на тока в страната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Със заявлението си за цени на топлинна енергия за периода 1.07.2024 г. - 30.06.2025 г. „Топлофикация София“ ЕАД, за първи път досега и единствена от всички топлофикационни дружества, е посочила две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия, съобщиха от КЕВР.

Подобен подход създава условия за противоречиви тълкувания от страна на обществото и медиите каква точно е предложената от дружеството цена на топлинната енергия.

30% по-ниска цена на топлата вода и парното поиска Топлофикация София от 1 юли

Съгласно ценовия модел на КЕВР за изчисляване на цената на топлинната енергия, дружеството е посочило 125,08 лв./МВтч., без ДДС - стр.2, ред 1 и на стр. 11 в своето заявление.

Публикуваната в някои медии еднокомпонентна цена на топлинната енергия от 97,78 лв./МВтч., без ДДС, отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за предшестващия регулаторен период. Това означава продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на електрическата енергия. Подобен подход осигурява по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната и е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката.

Анкети