Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. КЕВР решава за цената на газа за ноември

Енергетика

КЕВР решава за цената на газа за ноември

КЕВР решава за цената на газа за ноември - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи днес цената на природния газ за ноември, по която общественият доставчик „Булгаргаз“ да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Очаква се цената да бъде около 130 лева за мегаватчас (MWh), каза в края на миналата седмица изпълнителният директор на компанията Деница Златева по време на откритото заседание на КЕВР.

Това означава намаление с около 45 процента спрямо тази за настоящия месец, която е в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Спрямо рекордната цена за септември - 353,21 лева за мегаватчас, намалението е с 64 на сто. Първоначално обявената от „Булгаргаз“ цена за ноември беше 166 лева за мегаватчас.

Сред причините за очакваното понижение, изтъкнати от Златева, бяха по-ниските цени на газовите хъбове, както и постигнати при търговете много добри отстъпки за втечнен природен газ, които варират между 38 и 50 процента спрямо актуалните газови индекси.

Ако КЕВР утвърди цена от около 130 лева на мегаватчас, тя ще бъде най-ниската от март досега.

„Булгаргаз“ внесе заявление с окончателни данни тази сутрин, а решението за цената на газа за ноември ще бъде взето на закрито заседание на регулатора от 15:00 часа.

Според председателя му Иван Иванов заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи КЕВР да повиши цените на парното и топлата вода от 1 януари 2023 г.

Анкети