Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. МААЕ: Ситуацията в АЕЦ „Запорожие“ става все по-непредсказуема

Енергетика

МААЕ: Ситуацията в АЕЦ „Запорожие“ става все по-непредсказуема

МААЕ: Ситуацията в АЕЦ Запорожие става все по-непредсказуема - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази загриженост за безопасността на „АЕЦ Запорожие“, докато руските окупационни сили евакуират цивилни граждани от близкия украински град Енергодар, съобщи Би Би Си.

Рафаел Гроси заяви, че ситуацията в централата в Запорожие „става все по-непредсказуема и потенциално опасна“.

Евакуацията се извършва преди очакваната украинска контраофанзива. Но персоналът на атомната електроцентрала остава на място.

В изявлението на МААЕ се казва, че „макар оперативният персонал да остава на площадката, генералният директор Гроси изрази дълбока загриженост от все по-напрегнатите, стресиращи и предизвикателни условия за персонала и неговите семейства“.

В него се казва, че експертите на МААЕ, които присъстват в централата, са „получили информация, че е започнала обявената евакуация на жителите от близкия град Енергодар, където живеят повечето служители на централата“.

Гроси заяви, че „трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария“.

МААЕ и преди е отправяла предупреждения относно безопасността на централата, след като обстрел е причинил известни щети на инсталациите и временни прекъсвания на електрозахранването, без обаче да предизвика изтичане на радиация.

През март МААЕ изрази съжаление, че след повреда на електропроводите централата работи с дизелови генератори, за да поддържа жизненоважните системи за охлаждане.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари 2022 г., броят на персонала в централата е намалял, казва МААЕ, „но ръководството на обекта заяви, че той остава достатъчен за безопасната експлоатация на централата“.

Руските сили окупират голяма част от Запорожка област, но не и регионалната столица Запорожие, която се намира на североизток от Енергодар, от другата страна на язовир Днепър. Освен Енергодар, Русия е наредила евакуация на цивилни от 18 фронтови точки в региона.

Анкети