Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Министърът на икономиката: Ценови таван на горивата не е обсъждан у нас

Енергетика

Министърът на икономиката: Ценови таван на горивата не е обсъждан у нас

Министърът на икономиката: Ценови таван на горивата не е обсъждан у нас - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Горивата са борсов продукт и ние се влияем от световните пазари. Таван не е обсъждан за цените горивата в България. В момента имаме най-ниските цени в Европа“, заяви икономическият министър Богдан Богданов в предаването „Тази събота“.

Повод за изказването му е отпадането на дерагацията от 1 март за суров руски петрол. По данни на КНСБ за последните три месеца бензинът е поевтинял с 18 стотинки на литър или с над 6%.

Нямаме индикации, че цените ще се повишат, категоричен е икономическият министър.

Рафинерията „Лукойл“ започна да си плаща вноските, които са предвидени по закон, каза Богданов.

Той коментира и данните от последното изследване на КНСБ, според които живее добре едно тричленно семейство, са необходими близо 2600 лева. „Доходите на хората изпреварват ръста на цените. Виждаме, че в периоди с висока инфлация 2022-2023 г. повлия пряко на покупателната способност на българите. Последните години ние сме първи по ръст на доходите“, каза Богданов.

„Освен финансовите мерки, които се предвиждат за най-уязвимите от обществото и се подпомагат от Министерството на труда и социалната политика, пуснахме и една инициатива, която е насочена точно към най-уязвимата група от хора. Това е „Достъпно за вас“. Започнахме с три компании, които се включиха и 200 обекта в страната, само за първия месец те станаха над 450 обекта“, обясни Богданов.

„Ние трябва да мислим как можем голяма част от това, което ни е необходимо да си го произвеждаме, защото когато едни продукти са основно внос в България – плодове и зеленчуци, всички фактори като инфлация, транспортни разходи и оперативни разходи пряко влияят на цените у нас“, добави той.

Според него с тази инициатива е стимулирана конкуренцията.

„Икономиката на България се развива добре, тя продължава да расте за разлика от Германия, която е в рецесия. Доходите на хората растат“, каза Богданов.

По повод индексацията на цените на мобилните оператори министърът обясни, че ще има среща между Министерството на икономиката и мобилните оператори, която ще се състои още другата седмица. Богдан Богданов обясни, че от икономическото министерство искат да разберат аргументите за повишаването на цените за мобилните услуги, както и да видят финансовите резултати, печалбите и оперативните разходи на мобилните оператори.

„Много ясно трябва да се обясни защо българските граждани трябва да плащат повече“, коментира министърът.

По думите му, ако няма аргументи защо българските граждани трябва да плащат повече, ще бъдат използвани всички механизми на държавата, за да се предотврати нерегламентирано увеличение на таксите.

Анкети