Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. НАП и Агенция “Митници” ще внасят енергийната вноска от транзита на руски газ

Енергетика

НАП и Агенция “Митници” ще внасят енергийната вноска от транзита на руски газ

НАП и Агенция Митници ще внасят енергийната вноска от транзита на руски газ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

НС окончателно реши, че вместо “Булгартрансгаз”, НАП и Агенция “Митници” ще внасят енергийната вноска от транзит на руски газ в бюджета.

Със законопроекта се предлага енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия с кодове по КН 2711 11 00 и 2711 21 00 да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа.

Целта на предложението е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа. В момента, по отношение на транзитния пренос на природен газ с произход от Русия, енергийните вноски са дължими от операторите на газопреносната мрежа.

Предвид обстоятелството, че операторите на газопреносната мрежа оказват само услугата по транзитен пренос на природен газ, предвид целта на закона, тежестта на енергийните вноски трябва да се понесе от ползвателите на услугата по транзитен пренос. Размерът на енергийната вноска се запазва в размер на 20 лв. за мегаватчас. Със законопроекта се регламентира, че вместо “Булгартрансгаз”, НАП и Агенция “Митници” ще внасят енергийната вноска от транзит на руски газ в Бюджета.