Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Никола Стоянов: Планът RePOWER EU ще премахне енергийната зависимост на Европа от Русия

Енергетика

Никола Стоянов: Планът RePOWER EU ще премахне енергийната зависимост на Европа от Русия

Никола Стоянов: Планът RePOWER EU ще премахне енергийната зависимост на Европа от Русия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Планът RePOWER EU е решението, което ще премахне енергийната зависимост на Европа от Русия. Всяка от държавите членки ще има възможността да прибави още една глава към своите Планове за възстановяване и развитие, за да финансира този процес“, това коментира служебният министър на икономиката  Никола Стоянов по време на конференция, посветена на енергийната трансформация в България, предава БНР.

„За изпълнението на целия план RePOWER EU са предвидени 20 млрд. евро. Сумата, предвидена за страната ни е в размер на 480 млн. евро“, посочи той.

„Това е една възможност за българската индустрия от една страна да се декарбонизира, от друга страна да стане по-енергийно ефективна и в крайна сметка да разшири своя дял в икономиката на България. Не на последно място новият план трябва да подпомогне всички малки и средни предприятия в този преход, които са най-затруднени и най-засегнати от високите цени на енергията във всичките й форми, така, че сега е момента наистина и държавата, бизнеса и научните среди, на които много разчитаме, да намерят най-верните решения не само в най-голяма степен да се възползваме, но и резултатите да са дългосрочни и устойчиви от тези ползи, които постигаме“, коментира още Стоянов.

Анкети