Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Трансформацията на енергийния пазар струва на Германия 100 млрд. евро

Енергетика

Трансформацията на енергийния пазар струва на Германия 100 млрд. евро

Трансформацията на енергийния пазар струва на Германия 100 млрд. евро - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Руската инвазия в Украйна и последвалите я санкции предизвикаха скок в цените на енергията. В резултат на това редица европейски държави, включително Германия, бяха принудени да увеличат разходите си за екологична и икономическа трансформация. През 2022 г. тези процеси изискват допълнителни 100 млрд. евро от германския бюджет и германските компании, заяви Марсел Фратшер, президент на Германския институт за икономически изследвания (DIW).

„В никакъв случай федералното правителство не бива да продължава по пътя на огромните субсидии за изкопаеми горива. Затова шокът от цените на енергията е болезнен, но необходим сигнал за събуждане, който, надяваме се, ще доведе икономиката до по-бърза трансформация“, каза Фратшер, цитиран от „Oldenburger Onlinezeitung“.

Според ръководителя на DIW разходите на германските компании за иновации ще продължат да се увеличават през следващите години, което е необходимо за ускоряване на процеса на трансформация.

През декември 2022 г. Германия, която беше основен вносител на руски енергийни ресурси, напълно прекрати доставките на въглища, нефт и газ от Русия. На 21 декември Германия пусна в експлоатация и първия плаващ терминал за втечнен природен газ в страната.

Анкети