Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. НС реши: Либерализацията за пазара на едро на ток влиза в сила от началото на 2024 г.

Енергетика

НС реши: Либерализацията за пазара на едро на ток влиза в сила от началото на 2024 г.

НС реши: Либерализацията за пазара на едро на ток влиза в сила от началото на 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

След дълъг дебат депутатите приеха на първо четене промените в Закона за енергетиката. Вносител на законопроекта, в който е заложена пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия от началото на 2024 г., е Министерският съвет.

Предвижда се битовите потребители да излязат също на свободния пазар, но това трябва да се случи през 2026 г.

С промените функцията на Националната електрическа компания като обществен доставчик се прекратява, като се премахват квотите на производителите за регулирания пазар.

Министърът на енергетиката Румен Радев подчерта, че измененията трябва да бъдат приети във връзка с очаквания втори транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и в изпълнение на европейска директива.

„Категорично битовите клиенти са защитени, прави се и съществена стъпка към регламентирането на енергийните общности, които ще позволят на гражданите да се сдружават, заедно да произвеждат ток за собствените си нужди, а излишъкът да бъде продаван“, заяви министърът.

По думите му много важна част от промените е т.нар. дефиниция за „енергийна бедност“, която цели приоритетно подпомагане на уязвимите домакинства.

Анкети