Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Общите инициативи в областта на енергията и климата в ЕС биха спестили 248 млн. евро на държавите

Енергетика

Общите инициативи в областта на енергията и климата в ЕС биха спестили 248 млн. евро на държавите

Общите инициативи в областта на енергията и климата в ЕС биха спестили 248 млн. евро на държавите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Общите инициативи в областта на енергията и климата в ЕС може да спестят на европейските страни 248 млн. евро в следващите 26 години. Това изчисляват експертите от мюнхенския институт ifo в новото си проучване, което цели да даде яснота за очакваните разходи, които Европа трябва да вложи, за да постигне целите си за въглеродна неутралност до 2050 г.

Според данните само за Германия спестените средства ще са около 66 млрд. евро.

„Ако всяка страна самостоятелно следва политика за действия в областта на енергията и климата, това ще доведе до огромни допълнителни разходи. Съвместните действия за климата винаги са по-добър вариант от националните“, коментира изследователят от ifo Матиас Мир, който е и автор на проучването.

Ако ЕС избере вариант, който предполага всяка държава членка да провежда своя отделна национална политика по отношение на климата за постигане на целите до 2050 г., общите разходи в ЕС ще достигнат 8,629 трлн. евро, като само разходите на Германия ще бъдат 1,882 трлн. евро.

От друга страна, ако се тръгне в посока на общи инициативи и политики на ниво ЕС, разходите ще спаднат до 8,381 трлн. евро общо при 1,816 трлн. евро за Германия.

В случай че страните членки успеят да станат климатично неутрални още по-бързо - до 2039 г. като част от Европейската схема за търговия с емисии, разходите ще се свият още повече - до общо 8,310 трлн. евро и 1,800 трлн. евро за Германия.

Проучването разработва модел на европейския енергиен микс до 2050 г., вземайки предвид и други сектори, регулирани от Схемата за търговия с емисии като част от промишленото производство, авиацията и корабоплаването.  Този модел се използва за определяне на общите разходи за постигане на неутралност по отношение на климата чрез схемата на ЕС за търговия с емисии. Общите разходи от 2024 до 2050 г. включват цената на електроенергията, цената на въглеродните емисии и субсидиите.