Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Окончателно: Изграждаме 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ със сътрудничеството на САЩ (ОБНОВЕНА)

Енергетика

Окончателно: Изграждаме 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ със сътрудничеството на САЩ (ОБНОВЕНА)

Окончателно: Изграждаме 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй със сътрудничеството на САЩ (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

На второ четене: Енергийната комисия прие сътрудничество със САЩ за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България беше прието вече от енергийната комисия в НС.

България и САЩ със споразумение за изграждане на на нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй

На 14 март парламентът го ратифицира на първо четене. С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технологията Уестингхаус АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“

Анкети