Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. От 1 юли КЕВР предлага поскъпване на тока за бита с 4%, на парното с до 0,5%

Енергетика

От 1 юли КЕВР предлага поскъпване на тока за бита с 4%, на парното с до 0,5%

От 1 юли КЕВР предлага поскъпване на тока за бита с 4%, на парното с до 0,5% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Повишаване на цената за ток и парно от 1 юли. Това предстои да бъде обсъдено от Комисията за енергийно водно регулиране (КЕВР) на 1 юни.

Регулаторът публикува за обсъждане доклад, от който става ясно, че предложените стойности съвпадат с прогнозата на председателя на комисията Иван Иванов - токът за бита да поскъпне средно с 4%, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до 0,5% от 1-ви юли.

Иванов: КЕВР няма да допусне рязка промяна на цените на тока и парното от 1 юли

„Считам, че решенията, които КЕВР ще приемем, които са годишните си решения, ще съответстват до голяма степен на нашите досегашни винаги консервативни решения. Няма да допуснем рязка промяна на цените както на електроенергията, така и на топлинната енергия“, отбеляза Иванов.

Според доклада се предвижда най-голям скок при тока за бита да има за потребителите на „Енерго Про“ в Североизточна България - с малко над 4 на сто. При енергийните дружества „Електрохолд“ и EVN поскъпването е с 3,4%.

Независимо, че топлофикационните дружества настояваха за драстично повишение на топлинната енергия, при тях регулаторът запазва почти същите цени, като предвижданото повишение е под 0,5%. При двете най-големи топлофикации - тези в София и Пловдив - увеличението е пренебрежимо и на практика цените остават същите. Единственото намаление е в Перник, където то обаче също е под процент.

Предложението за промяната в цените ще бъде обсъдено на 1-ви юни, а окончателното решение КЕВР ще вземе на 1-ви юли, откогато ще влязат в сила и новите цени.