Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. От началото на годината: Износът на LNG от Русия е нараснал с 2,7%, но се очаква спад

Енергетика

От началото на годината: Износът на LNG от Русия е нараснал с 2,7%, но се очаква спад

От началото на годината: Износът на LNG от Русия е нараснал с 2,7%, но се очаква спад - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Износът на втечнен природен газ (LNG) от Русия е нараснал с 2,7% през първата половина на годината до 16,79 милиона метрични тона, но добавените обеми ще намалеят през следващите месеци поради възможна поддръжка на съоръжението „Сахалин 2“, съобщава Ройтерс, предава БНР.

По данни на компанията Kpler, публикувани в руския вестник „Комерсант“ износът на втечнен природен газ от Русия се е увеличил благодарение на нарастване с 6,3% на доставките за Турция и Европа (главно за Франция) до 9,7 милиона тона.

Изданието обаче отбелязва, че руският завод за LNG „Сахалин 2“ е спрял износа на втечнен газ от 20 юни, вероятно поради необходимост от поддръжка.

Компанията „Газпром“ контролира 77,5% от Sakhalin Energy, която управлява централата, разположена в южния край на руския тихоокеански остров Сахалин. Други акционери са японските фирми Mitsui с дял от 12,5% и Mitsubishi с 10%.

Операторът на проекта не отговори на искането за коментар от страна на Ройтерс. Агенцията отбелязва, че обикновено през лятото се извършва годишна поддръжка на съоръженията.

През юни руският износ на LNG е намалял с 3,7% на годишна база до 2,3 млн. тона, от които 1,44 млн. тона са били изпратени в Европа, 680 хил. тона са били изнесени в Азия и 220 хил. тона не са били номинирани за дестинация.

Руското издание посочва, че Франция е била основната дестинация за руски LNG през първата половина на годината, получавайки 3,2 млн. тона, което е ръст от 86,8% спрямо същия период година по-рано.

Миналия месец Европейският съюз (ЕС) прие нови санкции срещу Русия, включително забраната за трансбордиране - прехвърляне на товари LNG от един кораб на друг - извън пристанища на ЕС.

Анализатори казаха, че ограниченията всъщност ще доведат до увеличаване на руския износ на втечнен природен газ за Европа, който не изисква операции по претоварване, за разлика от доставките на руски втечнен природен газ за Азия по западните маршрути, посочва „Комерсант“.