Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Първи в Европа: Великобритания инвестира в производство на високопробен нискообогатен уран (HALEU)

Енергетика

Първи в Европа: Великобритания инвестира в производство на високопробен нискообогатен уран (HALEU)

Първи в Европа: Великобритания инвестира в производство на високопробен нискообогатен уран (HALEU) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ Снимката е илюстративна

Великобритания инвестира почти 200 милиона лири (251,14 милиона долара) за изграждането на първото в Европа съоръжение за производство на високопробен нискообогатен уран (HALEU), предава Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на правителството.

Като част от усилията за постигане на климатичните цели и повишаване на енергийната сигурност, Великобритания се стреми да увеличи капацитета си за производство на ядрена енергия до 24 гигавата преди средата на века. Това се равнява на около една четвърт от прогнозираното търсене на електроенергия до 2050 г. Сега ядрените мощности дават около 14 процента от необходимата електроенергия в страната.

„Тъй като сме фокусиране към по-усъвършенствани модулни реактори, HALEU ще бъде нужното в бъдеще гориво и наличието на повече от тази технология в Обединеното кралство ще означава, че можем да го доставяме от местни източници“, каза в интервю британският министър на ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници Андрю Бауи.

Очаква се Великобритания да отпусне на фирмата за обогатяване на уран Urenco 196 милиона лири за изграждането на съоръжение в Чешир, Северозападна Англия, което ще поддържа около 400 работни места. То ще бъде готово да произвежда ядрено гориво до 2031 г., което да бъде използвано в страната или за износ, посочват от британското енергийно министерство.

„Очевидно има възможности за износ на това гориво към нашите съюзници, които сами искат да се отърват от прекомерната зависимост от Русия по отношение на тяхното ядрено гориво“, каза още Бауи.

Много фирми в световен мащаб, разработващи усъвършенствани ядрени реактори, разчитат на високопробен нискообогатен уран (HALEU) за тяхното гориво, но основната компания, която в момента предлага търговски доставки на горивото, е Tenex, част от „Росатом“.

Американската фирма Centrus Energy също започна да произвежда малки количества от горивото и очаква да увеличи производството му, докато френската Orano обмисля изграждането на съоръжение за производство в САЩ.

Великобритания днес обяви и конкурс за изграждане на първия в света търговски жизнеспособен прототип на термоядрена електроцентрала, за до 600 милиона лири, която се очаква да бъде свързана към електрическата мрежа до 2040 г.

Анкети