Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Росен Христов: Газохранилището в Чирен е пълно, но със скъп газ, договорен от предишното правителство

Енергетика

Росен Христов: Газохранилището в Чирен е пълно, но със скъп газ, договорен от предишното правителство

В момента го вадим по малко, за да не увеличаваме средната цена на газа в България, коментира служебният министър на енергетиката

Росен Христов: Газохранилището в Чирен е пълно, но със скъп газ, договорен от предишното правителство - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

„Газохранилището в Чирен е пълно, но със скъп газ, договорен от предишното правителство. В момента го вадим по малко, за да не увеличаваме средната цена на газа в България. Работим и с други заинтересовани страни – газовите асоциации и други търговци, да намерим вариант евентуално за компенсации на този газ, който е на много високи цени”. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Нова тв. Той увери, че най-тежкото е зад гърба ни. След решаването на проблема с доставките, страната ни вече гони дългосрочни договори.

По-рано днес Росен Христов представи инициативата за проучване на газовия пазар в региона на Югоизточна и Централна Европа. Това стана по време на срещата му с министъра на външните работи на Унгария в Загреб. Идеята е всяка държава да предостави информация за нужното й количество газ, както и възможностите й за пренос. Така ще се определи къде има нужда от нови газови връзки, както и къде те могат да бъдат увеличени.

„Визията, която представихме за развитието на енергетиката в България, предвижда да построим още четири ядрени реактора. Трябва да направим два реактора на площадката в АЕЦ „Белене“ и два реактора в АЕЦ „Козлодуй““, коментира Христов.

Той съобщи, че предстои да се направи подробен анализ на оборудването, което се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“, за да се разбере какво и как може да се построи там.

„Възнамеряваме да инициираме проучвания, за да може Народното събрание да вземе окончателно решение“, каза министърът.

По думите на Христов, препоръката на Министерството на енергетиката е в бъдеще да се построят още четири ядрени реактора.

Росен Христов коментира и информацията, че от Украйна е имало запитване за закупуване на оборудването от АЕЦ „Белене“.

„Имаше проявен интерес, на който ние отговорихме, че в момента гледаме как това оборудване можем да го използваме в България“, уточни отново Христов.

Министърът съобщи още, че се обсъжда възможността за построяването на фотоволтаични централи на територията на мини „Марица Изток“ от няколко гигавата. Като уточни, че всички хора, които работят в момента в централите, ще запазят работните си места и при реализацията на подобен проект.

„Става дума за усвояване на територии, които вече не се използват за производство на въглища. Това са територии, които подлежат на рекултивация. Тези зони са свободни, върху тях възнамеряваме да построим фотоволтаични електроцентрали. Това ще отвори допълнителни две или три хиляди работни места по време на строежа, а по време на експлоатацията – около хиляда работни места. Затова очаквам там увеличение на трудовата заетост, а не съкращения“, обобщи Росен Христов.

Анкети