Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. С близо 60% е спадът в печалбата на норвежкия енергиен гигант Equinor през 2023 г.

Енергетика

С близо 60% е спадът в печалбата на норвежкия енергиен гигант Equinor през 2023 г.

С близо 60% е спадът в печалбата на норвежкия енергиен гигант Equinor през 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Норвежкият енергиен гигант Equinor обяви, че нетната му печалба е спаднала с 59% през 2023 г. до 11,9 млрд. долара, вследствие на спада в цените на енергоизточниците.

Компанията беше засегната от по-ниските цени на петрола и газа след скока последвал нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Коригираната печалба, която изключва някои извънредни елементи, възлиза на 36,2 млрд. долара - наполовина от тази през 2022 г.

Цената на барел петрол се понижи с 20 % за Equinor. Цените на газа, добиван в Норвегия, се сринаха с 61%, а на газа, добиван в Съединените щати - с 68%.

Главният изпълнителен директор на Equinor Андерс Опедал заяви, че през 2023 г. компанията „продължава да допринася за енергийната сигурност в Европа“.

„Осъществихме конкурентно разпределение на капитала, като същевременно инвестирахме в печеливш портфейл, който ще допринесе за бъдещия растеж“, добави Опедал.

Equinor прогнозира стабилно производство през тази година в сравнение с миналата, като добави, че има за цел да удвои годишното си производство на енергия от възобновяеми източници в сравнение с 2023 г.

Преди това Equinor имаше проблеми със своите проекти за възобновяема енергия, като направи инвестиция в размер на 300 млн. долара за своите проекти Empire Wind 1 и 2, както и Beacon Wind 1 край бреговете на Ню Йорк, поради нарастващите разходи.

Миналия месец Equinor заяви, че възнамерява да придобие изцяло собствеността върху Empire Wind, а британската компания Би Пи ще придобие изцяло собствеността върху Beacon Wind.

Анкети