Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Сърбия с опит да прекрати зависимостта си от руски газ – ще внася синьо гориво и от Азербайджан

Енергетика

Сърбия с опит да прекрати зависимостта си от руски газ – ще внася синьо гориво и от Азербайджан

Сърбия с опит да прекрати зависимостта си от руски газ – ще внася синьо гориво и от Азербайджан - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Сърбия подписа споразумение за внос на природен газ от Азербайджан, проправяйки пътя за прекратяване на почти пълната зависимост на балканската страна от руски газ, предаде АФП. По време на посещение в Баку сръбският министър на енергетиката и минното дело г-жа Дубравка Ханданович каза, че е подписан търговски договор между Srbijagas и SOCAR, сръбски и азерски газови компании, което ще позволи на Сърбия да внася до 400 милиона кубически метра природен газ от Азербайджан.

„Сделката ще стане възможна след завършването на интерконектора към тръбопровода между Сърбия и България, което се очаква да стане „в следващите дни", добави тя.

На финалната права: Сърбия почти приключва работите по газовия интерконектор с България

„Сега постигаме стратегическата цел да диверсифицираме доставчиците, като допълнително укрепваме позицията си на транзитна страна за доставки на газ за Централна Европа“, изтъкна Джедович Ханданович в изявление.

Тя добави, че от 2026 г. Сърбия може да получава „милиарди кубически метра газ“ годишно от Азербайджан. През последните няколко десетилетия Сърбия постепенно позволи на Москва почти пълен монопол върху своя енергиен сектор, като изгради тръбопроводи единствено за руски газ и продаде мажоритарния дял от своята нефтена и газова компания (NIS) на руския енергиен гигант Газпром. Миналата година Белград подписа нов дългосрочен договор за продължаване на вноса на руски газ, като си навлече упреци от Брюксел, докато ЕС се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия.

Припомняме, че Сърбия осъди руската инвазия в Украйна в ООН, но въпреки кандидатурата си за членство в ЕС, отказа да участва в санкциите срещу Москва.

Анкети