Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Нефтената компания Saudi Aramco удвоява енергийните доставки за Китай

Енергетика

Нефтената компания Saudi Aramco удвоява енергийните доставки за Китай

Саудитският енергиен гигант ще придобие 10% дял в китайска нефтохимическа фирма и ще участва в изграждането на рафинерия и завод в страната

Нефтената компания Saudi Aramco удвоява енергийните доставки за Китай - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Saudi Aramco разкри плановете си за придобиване на 10% дял в китайска фирма за нефтохимически продукти - сделка, която според енергийния гигант от Персийския залив е доказателство за дългосрочен ангажимент към Китай, предаде Agence France-Presse.

В изявление на Aramco се казва, че сделката предвижда доставката на 480 000 барела дневно арабски суров петрол „по силата на дългосрочно споразумение за продажба“ с китайската Rongsheng.

„Това изявление демонстрира дългосрочния ангажимент на Aramco към Китай и вярата в основите на китайския нефтохимически сектор“, заяви вицепрезидентът на Aramco Мохамед Ал Кахтани.

Споразумението с „Rongsheng Petrochemical“ идва в момент, в който Саудитска Арабия - най-големият износител на суров петрол в света - засилва политическите си връзки с най-големия вносител Китай.

„Това е важна придобивка за Aramco на ключов пазар, което подкрепя амбициите ни за растеж и развива стратегията ни за превръщане на течните горива в петрохимикали. То също така обещава да осигури надеждни доставки на основен суров петрол за една от най-важните рафинерии в Китай.“, допълни Мохамед Ал Кахтани.

Новината за сделката с Rongsheng дойде един ден след като Aramco обяви, че ще си партнира с две други китайски компании за изграждането на рафинерия и нефтохимически завод в североизточния китайски град Панджин.

Очаква се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация до 2026 г.

В речта си на „Форума за развитие на Китай“ в Пекин, главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър заяви, че фирмата, която е основен източник на приходи за кралството, „удвоява енергийните доставки за Китай“.

„Виждаме голяма печеливша възможност за изграждане на водещ в световен мащаб, интегриран сектор за преработка в Китай, с акцент върху високата степен на преобразуване на течности директно в химикали като част от нашите по-широки планове за разширяване на бизнеса“, добави Насър.

Aramco, която в по-голямата си част е държавна собственост заяви, че през миналата година е реализирала рекордни печалби в размер на 161,1 млрд. Долара и е поела ангажимент да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Това се отнася за емисиите, които се произвеждат директно от промишлените обекти на Aramco, но не и за CO2, който се произвежда, когато клиентите изгарят саудитски петрол в своите автомобили, електроцентрали и пещи.

Насер и други високопоставени саудитски служители едновременно призовават за по-нататъшни инвестиции в изкопаеми горива - позиция, която той повтори вчера, като заяви, че китайският лидер Си Дзинпин е съгласен с нея.

„Съгласни сме с мнението на Си, че конвенционалните енергийни източници и алтернативите ще трябва да се използват паралелно през следващите десетилетия. Китай не може да постигне целите си за смекчаване на последиците от изменението на климата за сметка на енергийната сигурност.", посочи Насър.