Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Shell отчита големи загуби заради спрян проект за биогорива

Енергетика

Shell отчита големи загуби заради спрян проект за биогорива

Shell отчита големи загуби заради спрян проект за биогорива - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Петролният гигант Shell съобщи, че очаква загуби в размер до 2 млрд. долара за второто тримесечие поради отложен проект за биогорива в Нидерландия.

"Очакват се обезценявания след данъчно облагане в размер на 1,5-2 млрд. долара", се казва в изявление на Shell, като те се свързват с нидерландската фабрика, както и с химическите й операции в Сингапур.

Shell ще представи резултатите си за второто тримесечие на 1 август, предаде АФП.

На 2 юли Shell заяви, че спира изграждането на огромна фабрика за биогорива от възобновяеми източници в Ротердам, която трябваше да произвежда авиационно гориво и дизелово гориво от отпадъци.

През последните месеци Shell и другият енергиен гигант от Обединеното кралство BP отстъпиха от различни цели, свързани с климата, казвайки, че ще се съсредоточат повече върху петрола и газа, за да увеличат печалбите си, което предизвика критики от страна на активисти за опазване на околната среда.

Shell също така предупреди, че резултатите от газовите ѝ операции трябва да бъдат "в съответствие" с тези от второто тримесечие на 2023 г., но по-ниски от тези от първото такова на 2024 г.