Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Shell продава подразделенията си за газ и ток във Великобритания и Германия на Octopus Energy

Енергетика

Shell продава подразделенията си за газ и ток във Великобритания и Германия на Octopus Energy

Shell продава подразделенията си за газ и ток във Великобритания и Германия на Octopus Energy - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Eнергийната група Shell съобщи, че се е съгласила да продаде подразделенията си в Обединеното кралство и Германия, предоставящи газ, електроенергия и широколентови услуги, за неразкрита сума на британската компания Octopus Energy, предаде АФП.

„За да постигнем ефективност, дисциплина и опростяване, ние приоритизираме страните, проектите и пазарните пътища, в които можем да постигнем най-голяма стойност“, заяви в изявление Стив Хил, изпълнителен вицепрезидент на Shell Energy.

Това се случва в момент, когато британската група Shell закрива бизнеса си с търговия на дребно с енергия в Нидерландия, но запазва подобни операции в Австралия и САЩ.

Продажбата на Shell ще превърне Octopus във втория по големина доставчик на енергия за домакинствата във Великобритания след British Gas.

Сделката все още подлежи на регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през последните три месеца на 2023 г.

Octopus заяви, че ще осигури енергия за допълнителни 1,4 млн. жилища и широколентов достъп за 500 000 клиенти, главно във Великобритания.

„Octopus е доказала, че предоставя услуги, които променят правилата на играта, като в същото време прави иновации и инвестира непрестанно в по-евтина и по-чиста енергийна система“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Грег Джаксън в отделно изявление.

Миналата година Octopus придоби 1,5 млн. клиенти след фалита на британския енергиен доставчик Bulb.

Цените на енергията спадат, след като през 2022 г. рязко се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна, която е основен производител на нефт и газ.

Въпреки това те остават завишени спрямо историческите стандарти, удължавайки кризата с разходите за живот за милиони хора.

Анкети