Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Унгария сключва нови енергийни споразумения с Русия

Енергетика

Унгария сключва нови енергийни споразумения с Русия

„Докато въпросът за енергийните доставки е физически, а не политически или идеологически, независимо дали ви харесва или не сътрудничеството с Русия ще остане ключово за унгарската енергийна безопасност“, каза унгарският външен министър Петер Сиярто

Унгария сключва нови енергийни споразумения с Русия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Унгария е подписала днес нови споразумения с Русия, за да си гарантира, че ще продължи да има достъп до руска енергия, предаде Асошиейтед прес. Това е знак за продължаващите дипломатически и търговски връзки на страната с Москва, което смущава някои европейски лидери на фона на войната в Украйна.

Унгарския външен министър Петер Сиярто заяви на кратка пресконференция в Москва, че руската държавна енергийна компания „Газпром“ е приела да позволи на Унгария, ако е необходимо, да внася количества природен газ, надвишаващи договорените в дългосрочния договор, в който миналата година бяха внесени поправки.

Цената на газа, който ще достигне до Унгария по газопровода „Турски поток“, ще бъде ограничена до 150 евро (163 долара) на кубичен метър, каза Сиярто. Това е част от споразумение, което ще позволи на Унгария да плаща разсрочено за покупките на газ, ако пазарните цени надвишат това равнище.

Пътуването на Сиярто до руската столица е необичайно за високопоставено лице от страна от ЕС. Повечето от 27-те страни членки от блока се дистанцираха от руския президент Владимир Путин заради инвазията в Украйна и се стремят да се откажат от руските изкопаеми горива.

На този фон единствено унгарското правителство лобира усилено в ЕС, страната да бъде освободена от наложените санкции върху руския газ, петрол и ядрено гориво, като заплаши и да наложи вето върху предложените от ЕС действия срещу Москва.

Сиярто е единственото високопоставено лице от страна от ЕС, срещнало се с висши руски лица в Москва от началото на войната в Украйна преди повече от година. Той бе и първият високопоставен представител от страна членка на ЕС, посетил Беларус през февруари, откакто авторитарният президент на страната Александър Лукашенко, съюзник на Путин, започна жестоки репресии срещу опозицията през 2020 г., припомня БТА.

„Докато въпросът за енергийните доставки е физически, а не политически или идеологически, независимо дали ви харесва или не сътрудничеството с Русия ще остане ключово за унгарската енергийна безопасност“,  каза Сиярто.А