Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. За първи път от 25 години: „Газпром“ отчете загуба

Енергетика

За първи път от 25 години: „Газпром“ отчете загуба

За първи път от 25 години: Газпром отчете загуба - Tribune.bg
Снимка:

Групата „Газпром“, която включва и петролни и енергийни предприятия, отчита загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година.

Това е в сравнение с нетните приходи от 1,23 трлн. рубли през 2022 г., според отчета за приходите.

Акциите на енергийната компания поевтиняха с цели 4,4%, което е най-рязкото понижение от повече от година насам, на фона на опасенията на пазара относно перспективите за изплащане на дивиденти.

Най-големият акционер на „Газпром“ е руското правителство, чийто бюджет е под натиск на фона на нарастващите военни разходи и западните санкции.

Нетната загуба е следствие от ограничаването на газовите потоци към Европа - исторически най-големият пазар на „Газпром“ - на фона на ответните мерки на Кремъл за западната подкрепа за Украйна след руската инвазия през 2022 г.

Същевременно спадащите цени на газа на фона на мекото време, вялото търсене и препълнените запаси допринесоха за загубата на „Газпром“.

Приходите от газ са намалели с 40% до 4,88 трилиона рубли, се посочва в доклада. Въпреки че „Газпром“ продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски държави, през миналата година потоците му към Европа са намалели до най-ниското ниво от началото на 1970-те години.

Тази година Руската федерация очаква доставките на газ по тръбопроводите за външни пазари да се увеличат с 18% до 108 млрд. куб. м в сравнение с 2023 г.

Според експерти на „Блумбърг“ дори и повече доставки да се насочат към Китай, това не може да компенсира загубата на европейския пазар.

Анкети