Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Атина: Преговаряме с „Газпром“ за доставка на руски газ за страната и през следващата година

Енергетика

Атина: Преговаряме с „Газпром“ за доставка на руски газ за страната и през следващата година

Атина: Преговаряме с Газпром за доставка на руски газ за страната и през следващата година - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Гръцката държавна газова компания ДЕПА (DEPA Emporias) преговаря с „Газпром“ за доставка на руски газ за следващата година. Това съобщи гръцкият портал „Икономикос тахидромос“.

Гръцкият министър на енергетиката и екологията Теодорос Скилакакис потвърди тази информация. Двете компании преговарят за цената и уточняват покупката при т.нар. условие „take or pay“ - неустойката за количества, които въпреки поетия ангажимент гръцката фирма не е получилаИзявленията на министъра предизвикаха опасения относно продажните цени на руския природен газ, но най-вече за пазарните дялове, които горивото заема на гръцкия пазар.

„Европа успя да намали количествата руски газ от 40% на 9%. Положението в Гърция е по-различно“, каза Скилакакис, но отказа да съобщи точният дял на руския газ на „Газпром“ в потреблението на страната.

„Икономикос тахидромос“ твърди, че през тази година руският газ, който пристига през „Турски поток“ и по морските пътища, представлява 40% от общия внос на „синьо гориво“ в Гърция. „Но, според някой непотвърдени данни, този процент значително се е увеличил и е достигнал 60%“, пише още изданието.

Теодорос Скилакакис изрично подчерта, че въведените транзитни такси от България не влияят върху договора между ДЕПА и „Газпром“. Той отказа да отговори на въпроса дали е възможно спиране на доставките на руски газ за Гърция.