Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Газпром стартира нови линии - за преработка на газ и за производство на хелий

Енергетика

Газпром стартира нови линии - за преработка на газ и за производство на хелий

Газпром стартира нови линии - за преработка на газ и за производство на хелий - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От „Газпром“ обявиха, че са пуснали две технологични линии в Амурския газопреработвателен завод (ГПЗ). Линиите са заработили на 28 август, стана ясно от думите на Виталий Маркелов, заместник-председател на Управителния комитет на „Газпром“.

„Имаме действащ и строящ се ГПЗ в Амур. Две технологични линии за разделяне на газ бяха пуснати в търговска експлоатация на 28 август 2023 г.“, каза Маркелов по време на Източния икономически форум, който се провежда днес. По думите му заводът е започнал доставките на хелий на 5 септември.

Капацитетът на Амурския газопреработвателен завод, който цели износ за Китай, трябва да бъде 38 млрд. куб. м. търговски газ годишно. Газопреработвателният завод ще се състои от шест преработвателни линии с по 7 милиарда кубически метра суров газ всяка.

През 2022 г. германската компания Linde, по чийто лиценз се изпълнява проектът, напусна Русия заради санкциите вследствие на войната в Украйна. Но напускането на лицензодателя, според високопоставен ръководител на Газпром, не е повлияло на изграждането на ГПЗ „Амур“.

„Възникна въпросът как ще стартираме тази централа. Нашите руски инженери извършиха въвеждането в експлоатация на завода. Към днешна дата технологичните линии работят успешно. Пуснахме и една технологична линия за производство на хелий. Първата партида хелий тръгна от завода към нашия хелиев хъб на 5 септември“, коментира Маркелов.

Според него в началото на следващата година Газпром планира да пусне още две линии. „Всичките шест линии ще бъдат пуснати в експлоатация до 2025 г., трябва да стартираме и да достигнем проектния капацитет“, заяви Маркелов.

Анкети