Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Цялата енергийна криза се оказа един балон, изкуствено надут от Газпром, който бързо се спуква

Мрежата

Цялата енергийна криза се оказа един балон, изкуствено надут от Газпром, който бързо се спуква

Цялата енергийна криза се оказа един балон, изкуствено надут от Газпром, който бързо се спуква - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От Фейсбук профила на икономиста Георги Ангелов:

„Наблюдаваме спукването на още един от балоните на енергийната криза. Цената на въглищата на световните пазари се срина до нивата от преди началото на войната в Украйна.

Миналата година имаше притеснения за дефицит на газ и ток в Европа през зимата. Поради тази причина европейските компании закупиха огромни количества въглища и напълниха складовете. Но повечето от тези въглища си останаха в складовете и не бяха използвани. Просто защото дефицит на газ и ток нямаше, дори цените намаляха.

Миналата година в Европа бяха приведени в готовност множество стари въглищни централи, с цел да се използват при нужда. Но нямаше особена нужда. Средното натоварване на тези рестартирани въглищни централи е едва 18%, а някои от тях въобще не бяха включени.

Наскоро Гленкор, една от най-големите въгледобивни компании в света, обяви рекордни печалби за 2022 година, но предупреди, че подобни рекордно високи цени на въглищата вече няма да има, съответно няма да се повторят и такива печалби. Според Гленкор пренатягането на пазара миналата година се дължеше на паниката на пазара и запасяването на Европа с въглища - но това вече е минало.

Цялата енергийна криза се оказа един балон, изкуствено надут от Газпром, който бързо се спуква.“

Анкети