Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Зареждат 5-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ с новите касети от „Уестингхаус“

Енергетика

Зареждат 5-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ с новите касети от „Уестингхаус“

Зареждат 5-и блок в АЕЦ Козлодуй с новите касети от Уестингхаус - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. Плановият ремонт започва на 5 май, информират от атомната централа.

В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй“ за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от „Уестингхаус“, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в АЕЦ „Козлодуй” на 20 април.

Първата доставка на свежо ядрено гориво от Уестингхаус за V блок на АЕЦ Козлодуй пристигна

В рамките на всяко презареждане по време на ежегодните планови ремонти се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този начин процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години.

По време на престоя, който се планира да завърши до средата на месец юни, ще бъдат изпълнени необходимите дейности по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на 5 блок. С това ще бъде осигурена безопасната и надеждна работа на ядрената мощност през следващата горивна кампания на реактора, казват от АЕЦ-а.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи съгласно графика за електропроизводство.

Анкети