Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС и Китай постигнаха съгласие за балансирана търговия

Парите

ЕС и Китай постигнаха съгласие за балансирана търговия

ЕС и Китай постигнаха съгласие за балансирана търговия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

След разговори с китайските лидери председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел споделиха, че са провели задълбочени и конструктивни срещи с местните си колеги.

Фон дер Лайен посочи, че е успяла да постигне съгласие с президента Си Дзинпин относно необходимостта от намаляване на търговските различия между блока и най-големия му икономически партньор.

"Радвам се, че се договорихме с президента Си, че търговията между нас трябва да бъде балансирана", каза тя.

"Имаме сложни отношения с Китай, които заслужават откровени и открити дискусии за задълбочаване на взаимното разбирателство и това се случи днес", добави председателя на ЕК.

На свой ред Мишел отбеляза, че двете сили имат общ интерес от стабилни и конструктивни отношения.

Той обаче изрази загриженост от нарастващото напрежение около самоуправляващия се Тайван, който Китай се закани да си присвои един ден, както и в спорното Южнокитайско море, където Пекин извършва военно укрепване.

"Противопоставяме се на всеки опит за промяна на статуквото", каза Мишел.

"Вярвам, че Китай е напълно наясно със сериозните последици от всякаква ескалация в този регион."

Той обаче изрази загриженост от нарастващото напрежение около самоуправляващия се Тайван, който Китай се закани да си присъедини един ден, както и в спорното Южнокитайско море, където Пекин извършва военно укрепване.

"Противопоставяме се на всеки опит за промяна на статуквото", каза Мишел. "Вярвам, че Китай е напълно наясно със сериозните последици от всякаква ескалация в този регион", добави председателя на Европейския съвет.

Той също така отбеляза, че ЕС се надява да накара Китай да направи повече, за да притисне Русия да прекрати войната си в Украйна, която Пекин не осъжда.

"Бихме искали Китай да бъде по-настъпателен", каза той. "Китай много ясно трябва да заяви, че подкрепя Устава на ООН и осъжда тази война, предизвикана от Русия срещу Украйна."

Но в разговор пред медиите, след срещата на върха, един от служителите на китайското външно министерство предположи, че Пекин няма да може да повлияе на Москва.

"Русия е твърде независима и суверенна държава", заяви Уан Лутун, генерален директор на европейския отдел на китайското външно министерство.

"Президентът Путин взема решението си въз основа на собствения си национален интерес и сигурност", каза той. Служителят също така заяви, че според него Пекин не може да бъде държан отговорен за дисбаланса в търговията. "Ние силно желаем да внасяме повече продукти от Европа, особено високотехнологични продукти и такива с висока стойност", каза Уан.

През октомври Китай посрещна руския президент Владимир Путин в Пекин, като Си приветства тяхното "дълбоко приятелство". Такова приятелство, обаче не беше демонстрирано по време на разговорите с лидерите на ЕС, които според Николас Бекелин, старши научен сътрудник в Китайския център "Пол Цай" в Йейл, имат "нулево доверие" в Пекин.

Нарастващото недоверие бе подчертано от решението на Италия да се оттегли от глобална стратегия за развитие на Китай. Италианският премиер Джорджа Мелони съобщи, че участието на Рим в проекта просто не е донесло ползите, на които са се надявали.

"Можем и трябва да поддържаме отношения, наистина да подобрим търговското и икономическото сътрудничество с Китай, но инструментът "Един пояс, един път" от наша гледна точка не даде резултатите, които се очакваха", каза тя.

Анкети