Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Италия се оттегли от китайската инициатива „Един пояс, един път“, Пекин осъди случващото се

Парите

Италия се оттегли от китайската инициатива „Един пояс, един път“, Пекин осъди случващото се

Италия се оттегли от китайската инициатива Един пояс, един път, Пекин осъди случващото се - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Италия официално се оттегли от мащабната китайска търговска инициатива „Един пояс, един път“.

През 2019 г. Италия, бореща се с тежестта на публичния си дълг, стана първата и засега единствената голяма западна държава от Г-7, присъединила се към търговската и инвестиционна програма, игнорирайки предупрежденията на САЩ, че така ще позволи на Китай да получи контрол на чувствителни технологии и ключова инфраструктура.

Според италианския вестник Corriere della Sera дългоочакваното решение е било съобщено на Пекин преди дни, без да има официално изявление от двете страни.

Италиански правителствен източник потвърди пред АФП, че Рим се е оттеглил, без да дава подробности, освен че това е направено по начин, който да „запази отворени каналите за политически диалог“.

Припомняме, че преди да дойде на власт миналата година, министър-председателят Джорджа Мелони заяви, че решението на предишното правителство да се присъедини през 2019 г. е било „сериозна грешка“. А италианският външен министър Антонио Таяни през септември заяви, че членството на Италия в китайската инициатива не е довело до очакваните резултати.

Споразумението изтича през март 2024 г. и ще се поднови автоматично, освен ако преди това Италия не се откаже от него до края на тази година. А това явно вече се случва.

Въпреки, че от италианското правителство подчертават, че с действията си не целят да компрометират отношенията на Рим с Пекин, в своя позиция от Министерството на външните работи на Китай осъдиха остро случващото се.

„Китай твърдо се противопоставя на очернянето и отслабването на сътрудничеството в рамките на „Един пояс, един път“ и се противопоставя на конфронтацията и разделението“, заяви пред журналисти Уанг Уенбин говорител на китайското външно министерство.

Той не коментира пряко решението на Италия, но посочи, че в този проект, стартирал през 2013 г. по инициатива на президента Си Дзинпин, участват над 150 държави, което го прави „най-голямата платформа за сътрудничество в света“.

Уенбин припомни, че Италия е изпратила свои представители на форума „Един пояс, един път“ в Пекин през октомври, което според него е доказателство за „огромната привлекателност“ и „глобалното влияние“ на проекта.

Още през септември, на срещата на върха на Г-20 в Делхи, министър-председателят на Италия Джорджа Мелони заяви, че ако Рим се откаже от проекта, „няма да компрометира отношенията си с Китай“, припомнят италианските медии.

Сега от правителството в страната заявяват, че Рим се е оттеглил, но ще „запази отворени каналите за политически диалог“, опасявайки се, че Пекин може да предприеме ответни мерки срещу италиански компании.

Инициативата „Един пояс, един път“, която е на стойност 2 000 млрд. щатски долара, има за цел да подобри търговските връзки между Азия, Европа, Африка и дори отвъд нея чрез изграждането на пристанища, железопътни линии, летища и индустриални паркове. Тази програма е критикувана в международен план и заради опасния дълг, който налага на бедните страни.

Анкети