Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. ЕЦБ: Водещите европейски банки може да понесат удар, ако финансовите им клиенти изпаднат в затруднение

Анализи

ЕЦБ: Водещите европейски банки може да понесат удар, ако финансовите им клиенти изпаднат в затруднение

ЕЦБ: Водещите европейски банки може да понесат удар, ако финансовите им клиенти изпаднат в затруднение - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Най-големите банки в еврозоната може да понесат удар, ако техните финансови клиенти, като фондове, застрахователи и клирингови къщи, изтеглят депозитите си или изпаднат в затруднение. Това предупреждават експертите от Европейската централна банка (ЕЦБ), предава Ройтерс.

Проучването на ЕЦБ разглежда риска от разпространение от така нареченото „сенчесто банкиране“ - като фондове и други финансови компании, които предоставят финансиране под една или друга форма - към традиционните банкови кредитори и обратно.

От анализа става ясно, че експозицията както по отношение на банкови активи (като заеми), така и пасиви (като депозити), е концентрирана в 13-те най-големи кредитори в еврозоната, включително в осем от глобално значимите банки.

Най-големият риск, който идентифицират експертите е, че „сенчестите“ банки са изтеглили средствата си от официалните кредитори, като депозити и споразумения за обратно изкупуване. Те представляват 13% от всички пасиви на традиционните банки и дори повече за по-големите банки.

Подобен риск може да се случи, ако "сенчестите" банки - или небанковите финансови посредници (NBFI), според регулаторите - самите са били засегнати от изходящи финансови потоци или са загубили доверие в дадена банка.

„Това финансиране може да бъде силно чувствително към кредитното качество на банките получатели и може да засили натиска за финансиране, пред който са изправени банките, ако стабилността на техните основи е поставена под въпрос“, казаха от ЕЦБ.

„Други канали за разпространение включват принудителни продажби на активи от банки в „сянка“, което би причинило загуби на традиционните банки, тъй като техните портфейли често се припокриват или са свързани“, допълват от ЕЦБ.

Доклада се посочва, че в случай на затруднение за системно важните кредитори също би създало проблеми за банките в „сянка“.

„Ако една или група от такива банки изпаднат в затруднение, вероятно ще има значителни последици по отношение на способността на значителни части от сектора на NBFI да управляват ликвидността и пазарните рискове“, каза ЕЦБ.

Европейската централна банка, която използва поверителни данни, получени от нея в ролята ѝ на най-голям банков надзор в еврозоната, не посочва нито една конкретна фирма в своя доклад.

Трябва обаче да се има предвид, че глобалните системно значими банки в еврозоната са BNP Paribas, Deutsche Bank, Credit Agricole, френската банкова група BPCE, ING Bank, Santander, Societe Generale и UniCredit.