Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Германският антикартелен регулатор разширява разследването на злоупотреби с енергийни субсидии

Енергетика

Германският антикартелен регулатор разширява разследването на злоупотреби с енергийни субсидии

Германският антикартелен регулатор разширява разследването на злоупотреби с енергийни субсидии - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Германският антитръстов регулатор заяви във вторник, че разширява разследването си за това дали енергийните доставчици са злоупотребили с таван на цените на енергията, въведен от правителството, целящ да предпази гражданите и компаниите от ценови скок, предаде Ройтерс.

По-рано регулаторът каза, че разследва дали доставчиците на природен газ са надписвали сметките на клиентите, но сега едно по-широко разследване ще разгледа и поведението на повече от сто отоплителни компании, се казва в изявление на немския антикартелен регулатор, предава БНР.

Регулаторът разглежда специално доставчиците на отопление, които са подали заявления за авансово плащане съгласно законите за тавана на цените, каза ръководителят на службата Андреас Мунд.

През 2022 г. Берлин въведе пакет от облекчения в размер на 200 млрд. евро, за да помогне на фирмите и домакинствата да понесат растящите сметки за електричество и газ след нахлуването на Русия в Украйна и спада в износа на руски газ.

Според потребителски портали обаче тарифите за електричество и газ на някои германски доставчици са над правителствените тавани въпреки спадащите глобални цени на газа в сравнение с миналото лято, което води до опасения, че някои доставчици повишават цените, за да се възползват от субсидиите.

Регулаторът също така ще започне да разследва компании в електроенергийния сектор, се казва в съобщението.

Както и при природния газ, процедурите в сектора на отоплението засягат около 15% от сумите, поискани досега за първото тримесечие на 2023 г., каза Мунд.