Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. България е една от седемте държави в ЕС, които отчитат ръст на строителството през март

Имоти

България е една от седемте държави в ЕС, които отчитат ръст на строителството през март

България е една от седемте държави в ЕС, които отчитат ръст на строителството през март - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Страната ни е една от седемте държави на ЕС, за които има данни, отчитащи положителна динамика в строителния сектор на годишна база. Това гласят първоначалните оценки на Евростат, базирани на сезонно изгладени данни.  

Строителната продукция в страната през март спрямо февруари расте с 0,8%, след спада през февруари с 0,3% спрямо януари. На годишна база през март се отчита първо увеличение на показателя от началото на годината - с 0,3%, след три последователни месеца на спад - декември 2022, януари и февруари 2023 г.

На този фон, обаче производство в строителния сектор в Европейския съюз през март спрямо февруари т.г. е намаляло с 1,9 на сто, а в еврозоната с 2,4 на сто. През февруари 2023 г. производството в строителството е нараснало с 1,4 на сто в ЕС, както и с 1,7 на сто в еврозоната.

През март спрямо третия месец на предходната година производството в строителството е намаляло с 1,5 на сто в еврозоната и с 1,2 на сто в ЕС.

Месечно сравнение

В еврозоната през март спрямо февруари сградното строителство е намаляло с 2,4 на сто, а гражданското (инженерното, инфраструктурното - бел. ред) строителство - с 2,3 на сто. В Европейският съюз като цяло гражданското инженерство се е свило с 2,3 на сто, а сградното строителство - с 1,8 на сто.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-голям месечен спад на производството в строителството е регистриран в Австрия (-10,9 на сто), Словакия (-10,3 на сто) и Германия (-4,6 на сто). Най-голямо увеличение се наблюдава в Румъния (+4,1 на сто), Словения (+3,2 на сто) и Португалия (+1,6 на сто).

Годишно сравнение

В еврозоната през март 2023 г. в сравнение с март 2022 г. гражданското строителство намалява с 2,2 на сто, а сградното строителство - с 1,3 на сто. В Европейския съюз гражданското строителство намалява с 1,8 на сто, а сградното строителство - с 1,2 на сто.

Сред членките, за които има налични данни, най-голям годишен спад на производството в строителството се наблюдава в Словакия (-10,3 на сто), Унгария (-9,8 на сто) и Чехия (-6,1 на сто). Най-голямо увеличение е регистрирано в Словения (+28,3 на сто), Румъния (+17,7 на сто) и Холандия (+4,2 на сто).

Анкети