Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Десетки пенсионери от Германия избраха да живеят под наем в българско село

Имоти

Десетки пенсионери от Германия избраха да живеят под наем в българско село

Десетки пенсионери от Германия избраха да живеят под наем в българско село - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook

У нас търсенето на жилища е по-голямо отколкото предлагането. Такава е тенденцията в големите градове, според брокери и лицензирани оценители. Цените на недвижимостите продължават да растат в урбанизираните територии. На другата крайност, обаче, е търговията, при къщите на село, които на много места запустяват и се рушат.

Предприемач от великотърновското село Лозен, обаче може да промени тази тенденция. Йордан Миланов започва проект, с който цели да спаси селото си от обезлюдяване. Той е работил в Германия, но след като се прибира в Лозен, решава да започне да изкупува запустелите къщи там, за да ги отдава под наем на немски пенсионери. Той нарича проекта си „Пенскионерско щастие в България“.

„Наистина има голям интерес“, споделя пред Нова тв Йордан Миланов – жител на село Лозен.

В селището, което се намира на около 50 км северно от града, живеят около 200 души, но вече десет от тях, са пенсионери от Германия.

„Тук цените са по-ниски. В Германия, с пенсиите, които получаваме от там – не може да се справим“, откровен е Маркос Хуфнагер.

„Ние живяхме в Бавария и там, най-евтиният имот под наем започва от 800 евро, а тук плащаме само 150 евро“, обясни Биргит Бек.

Проектът на Йордан Миланов е свързан първо с изкупуване на изоставени имоти и след това - с ремонт.

„Къщите са евтини по обясними причини. Варират между 3 и 8000 лева. Зависи от състоянието. Повечето са изоставени от 15-20 години времето си оказва своето влияние. Наливам, след това 40-50 000 лева. Дори, ако построя нова, ще ми излезе по-евтино, но аз съм сантиментален и искам да запазя духа на тези къщи и хората, които са живели в тях“, подчерта Миланов.

Веселина Василева е брокер и лицензиран оценител на недвижими имоти за област Велико Търново. Експертът потвърждава тенденцията за изкупуване на селски къщи от по-млади хора.

Според нея селата винаги ще си останат привлекателна част от сделките с недвижими имоти. Оценителят уточнява, че пазара на имоти в големите градове е коренно различен, от този по селата. В някои от големите градове дори се наблюдава тенденция за недостиг.

„Апартаментите в Търново и Горна Оряховица гонят сериозни нива. Имаме изчерпване, дори недостиг на жилища“, допълни тя.

Анкети