Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. До историческо дъно: Цените на жилищата в Германия с най-сериозния си спад от 2000 г. насам

Имоти

До историческо дъно: Цените на жилищата в Германия с най-сериозния си спад от 2000 г. насам

До историческо дъно: Цените на жилищата в Германия с най-сериозния си спад от 2000 г. насам - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Цените на жилищните имоти в Германия са били с 8,4 на сто по-ниски през 2023 г., отколкото през 2022 г., показват най-новите данни на Федералната статистическа служба Destatis. Това е поредна причина за песимизъм в сектора на недвижимите имоти в най-голямата икономика в Европа, предаде Ройтерс.

Спадът е най-значителният за цените на имотите в страната, откакто Destatis води подобна статистика - от 2000 г., подчертавайки най-мащабната имотна криза в Германия от десетилетия. Това е и първо годишно поевтиняване от 2007 г.

В продължение на години секторът на имотите в Германия, както и в други страни в Европа, процъфтяваше, тъй като лихвените проценти бяха ниски, а търсенето силно. Рязкото покачване на лихвите обаче сложи край на благоприятното развитие за сектора, и тласна някои строителни фирми към неплатежоспособност, докато банковото финансиране стана по-оскъдно.

За последното, четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищните единици в Германия са намалели със 7,1 на сто спрямо година по-рано, разкриват още данните. Това е петото поредно тримесечие на спад на цените, но не толкова рязък, колкото през третото тримесечие (-10,1 на сто).

През декември 2023 г. средният лихвен процент за нови жилищни заеми в Германия е бил 4,05 на сто, спрямо 3,52 на сто към същия месец година по-рано, по данни на германската централна банка Bundesbank.

Новите жилищни заеми в страната рязко са намалели през миналата година - с 37,4 на сто, достигайки 161,15 милиарда евро (173,72 милиарда долара).

Анкети