Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Кредиторите с план за спасяване от фалит на дружества на имотния гигант Signa

Имоти

Кредиторите с план за спасяване от фалит на дружества на имотния гигант Signa

Кредиторите с план за спасяване от фалит на дружества на имотния гигант Signa - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Двете най-ценни дружества в портфолиото на компанията за недвижими имоти Signa, която има огромни финансови проблеми, може би ще бъдат спасени. Мнозинството кредитори на компанията гласуваха в подкрепа на плана за преструктуриране на "Сигна прайм" и "Сигна дивелъпмънт", с което възможният им фалит остана на заден план, съобщава сайтът на австрийското радио и телевизия.

По силата на взетото решение активите им предстои ще бъдат продадени през следващите две до пет години - включително първокласните активи на дъщерното дружество за недвижими имоти „Прайм“, като луксозния хотел „Парк Хаят“ във Виена и небостъргача „Елбтауър“ в Хамбург.

Резултатите от гласуването на събранията на кредиторите на „Прайм“ и „Дивелъпмънт“ бяха обявени от администраторите по преструктуриране, които ще действат като синдици.

Това разчиства пътя за продажба на активите през следващите години по възможно най-контролиран начин. „По този начин на кредиторите ще бъдат предоставени всички реализуеми активи за удовлетворяване на техните вземания“, се казва в изявление за медиите.

Най-малко 30 процента от вземанията трябва да бъдат удовлетворени чрез това решение. В случай на несъстоятелност имотите трябваше да бъдат продадени възможно най-бързо, което според администратора по преструктурирането Aбел и защитниците на кредиторите би довело до по-ниска квота за кредиторите. Плановете за реорганизация трябва да бъдат потвърдени от Търговския съд във Виена.

Поредицата от фалити на Signa е най-голямото обявяване в несъстоятелност в австрийската икономическа история. Към днешна дата 475 кредитори са предявили вземания на обща стойност рекордните 12,8 милиарда евро към изпадналата в несъстоятелност компания за луксозни недвижими имоти "Сигна Прайм", като към момента около 5,9 милиарда евро са признати от синдика.

В допълнение към хотел „Парк Хаят“ и кулата „Елбтауър“, от която в момента са изградени 100 от проектираните 245 метра височина, портфолиото на „Сигна Прайм“ включва и луксозните универсални магазини Ка Де Ве в Берлин, „Селфриджис“ в Лондон и много други имоти, като „Голденес Квартир“ във Виена и универсалните магазини „Tирол“ в Инсбрук.

До момента срещу "Сигна дивелъпмънт" са регистрирани искове на обща стойност 2,3 милиарда евро. Около 1,5 милиарда евро от тях са признати досега. Портфолиото на "Сигна дивелъпмънт" включва разработването на проекти за недвижими имоти извън първокласните локации в Австрия, Германия и в Южен Тирол, Италия.

Надзорният съвет на "Сигна Прайм" ще бъде новоизбран, а също така ще има и нов управителен съвет. Основателят на "Сигна" Рене Бенко не е участвал в разработването на плана за реорганизация и не му е била обещана никаква финансова подкрепа.

Анкети