Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Един от най-луксозните хотели в Япония всъщност е „къщичка на дърво“ (СНИМКИ)

Имоти

Един от най-луксозните хотели в Япония всъщност е „къщичка на дърво“ (СНИМКИ)

Един от най-луксозните хотели в Япония всъщност е къщичка на дърво (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook

Един от най-луксозните хотели в Япония всъщност е „къщичка на дърво“. Собственик на комплекса е Сатору Кикугава от Токио, който преди това се занимавал с разработването на ролеви видеоигри. Кикугава разказва, че с отварянето на своя хотел всъщност е успял да реализира детската си мечта – един ден да си има своя  къща в короната на дърво.

Идеята за нетрадиционното начинание се родила, когато Кикугава летял над остров Борнео и видял изсечена голяма гора, превърната в палмова плантация.

„От икономическа гледна точка разбирам, че продажбата на дървен материал носи стабилен доход, но това се отразява на нивата на въглероден диоксид и на разнообразието в дивата природа. Затова се замислих как можем да спасим околната среда, която все пак да осигури доходи на хората“, казва Кикугава.

Facebook© Facebook Facebook

Неясната му тогава идея днес е превърната в хотелски комплекс, висококласен курорт в префектура Окинава.

Предприемачът разказва, че му отнело години, за да изгради перфектното място за почивка без да навреди на околната среда и да запази дърветата наоколо. Наложило му се да се научи сам да използва циркуляр, както и други дърводелски инструменти.

„Първоначално не получих голяма подкрепа, когато ми хрумна тази идея (за къщичка на дърво)“, разказва пред CNN Кикугава. „Мнозина ме възприемаха като богат човек, който иска да си намери хоби.“

Истинска подкрепа и партньор Кикугава открил в лицето на дъщеря си Маха. И така през 2014 г. двамата завършват първата от няколкото сгради в комплекса.

Facebook© Facebook Facebook

„От ранна възраст баща ми ме научи да ценя природата. Сега работим заедно в този устойчив курорт, за да я опазим и да изпратим послание към другите за нейните ценности“, казва Маха.

В момента в този курорт има четири къщички, построени в короните на дървета по начин, по който не нарушават околната среда. Една от тях, AeroHouse, е изградена на 1,2 метра над нивото на земята, за да се защити местното местообитание на дивата природа.

Вместо метални болтове са използвани дървени дюбели, а стаите разполагат с компостиращи тоалетни. Водата от кладенеца се стерилизира с ултравиолетова светлина, като се избягва използването на хлор.

Facebook© Facebook Facebook

Подовете и таванът са изработени от натрошено дърво, така че слънчевата светлина деликатно да преминава през настилката на постройките и да осигурява енергия на растенията, които се намират под нея, като се избягва нарушаването на екосистемата.

Facebook© Facebook Facebook
Facebook© Facebook Facebook

Декорите в стаите, като лампите и рафтовете за книги, също са изработени от камъни и клони, които са паднали естествено от гората. А за поддържането на тревата в курорта се грижи козата Дона.

Facebook© Facebook Facebook

Курортът е открит през 2021 г. Оттогава насам той е спечелил няколко награди за дизайн и признание от Световните рекорди на Гинес за най-ниската къщичка на дърво в света.

В момента Кикугава работи с правителството на Камбоджа по проект за изграждане на къщички на дървета в националния парк „Пном Кулен“ близо до Сием Реап.

Това е една от няколкото инициативи, насочени към борба с незаконната сеч.

От 2016 г. до 2021 г. Камбоджа е загубила повече от 38 000 хектара гори - почти 9%, което принуждава USAID да прекрати програмата си за опазване на горите след инвестиции от над 100 млн. долара.

Анкети