Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Експерт: Актуализирането на данъчните оценки на имотите ще увеличи разходите

Имоти

Експерт: Актуализирането на данъчните оценки на имотите ще увеличи разходите

Съветвам всички да изповядват сделката на реалната продажна цена, съветва адвокат Адриана Янчина

Експерт: Актуализирането на данъчните оценки на имотите ще увеличи разходите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Актуализирането на данъчните оценки на имотите ще доведе до по-високи такси към общините. Това прогнозира в Bulgaria ON AIR адвокат Адриана Янчина в коментар на едно от последните предложения на финансовото министерство данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, за да достигне пазарната цена на жилищата.

Тя обясни, че данъчната оценка се определя от различни компоненти към Закона за местните данъци и такси.

„Включени са няколко компонента, като предложението е да се промени базата на данъчна основа, за да може данъчните оценки да достигнат пазарната цена на имотите“, посочи юристът.

По думите на Янчина в момента данъчната оценка е в пъти по-ниска от реалната продажна цена, а данъчните оценки не са актуализирани през последните 10-20 години. В същото време ръстът в цените на имотите е около 50% за София и по-големите градове в страната.

„Законодателните промени са предложени от Националното сдружение на общините“, отбеляза адвокат Янчина и добави, че именно общините искат актуализиране на данъчните оценки, за да получават по-големи приходи от данък „сгради“.

„Това ще доведе до увеличаване на такса „битови отпадъци“, тъй като те са обвързани с данъчната оценка на един имот. Може би през 2025 г. ще бъдат измислени по-справедливи схеми, защото в момента данък „битови отпадъци“ се определя на база данъчна оценка, независимо колко души живеят в едно жилище“, обясни още юристът.

Много хора предпочитат да изповядат сделка на база данъчната оценка, защото заплащат по-малки такси.

„Това крие големи рискове и съветвам всички да изповядват сделката на реалната продажна цена. Ако впоследствие се стигне до отстраняването им от имота, ще получат само цената, която е записана в нотариалния акт, а не реално заплатената цена“, предупреди адвокатът.

Анкети