Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Експерт: Очакваме стабилна година с плавен ръст на цените на имотите в големите градове

Имоти

Експерт: Очакваме стабилна година с плавен ръст на цените на имотите в големите градове

Нова тенденция при изплащането на жилищата „ново строителство“ схемата е вече 20/80

Експерт: Очакваме стабилна година с плавен ръст на цените на имотите в големите градове - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Очакваме стабилна година с плавен ръст на цените на имотите в големите градове - за качествени имоти ново строителство. Покупките ще се задържат на нивото от 2023 година, като през последното тримесечие имаше леко повишение на цените на имотите“, това коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на „Имотека“ при представянето на данни за състоянието на пазара и очакванията за развитието му през 2024 г.

Той прогнозира, че повишението на цените ще се задържи и ще бъде между 2 и 6%.

Експертът посочи, че не очаква да има рязко увеличение на лихвите по ипотечните кредити, което пък ще бъде основен мотив за покупки през настоящата година.

„Ипотечното кредитиране ще продължи да е основен фактор за мотивите на купувачите, защото не очаква рязко увеличаване на лихвените проценти. Лихвените проценти по кредитите, ако прием, че ще бъдат увеличени с 0,3; 0,6 или до 1%, няма да окажат сериозно влияние върху поведението на купувачите“, обясни Пейчев.

Той отчете още, че е възможно част от тях да изберат опцията да живеят под наем, а това по думите му ще стимулира тази част от пазар.

„Като цяло очакваме стабилна година. Положителни процеси като влизането в Шенген и еврозоната стимулират българина при решението му за покупка на имот“, допълни експертът.

Пейчев коментира, че се наблюдава тенденция да намалява броя на продавачите, които надценяват имотите си. По думите му едва между 7 и 9% са тези, които ги надценяват. Пейчев посочи още, че има сделки, при които цените подлежат на коментар, като отстъпките са в диапазона между 5 и 10 хиляди евро.

Нова тенденция при изплащането на жилищата „ново строителство“ отчете Ивайло Муцанкиев, директор „Ново строителство“ в Имотека. Плащанията са вече 20/80.

„Схемите на плащания са 20% при подписване на сделката, а останалите 80 на сто при получаването на Акт 16“, посочи той.

При новото строителство се наблюдават няколко тенденции: увеличаването на площите на апартаментите, гъвкавите схеми на изплащане, търсенето на партерни апартаменти със собствена градина, жилище на последен етаж с голяма тераса.

По думите му в момента концентрацията на ново строителство в столицата има в Малинова долина, Манастирски ливади – Изток и Кръстова вада.

„Средната цена на имотите на зелено е между 1500-1800 евро като цената зависи от района, както и от качеството на стоежа“, посочи той.

По данни на компанията през измилата 2023 година на всеки 100 нови продавачи на пазара се появяват 130 нови купувачи, което е ръст в сравнение с предходната 2022 година.

„Поколение Z - купувачите са 25-45 годишни, ИТ специалисти, финансисти, фармацевти, лекари. Те се финансират с банкови кредите от 50-80 на сто“, така Явор Пейчев очерта профила на купувачите през 2023 година.

„Инвеститорите предлагат гъвкави плащания, това помага на купувачите да имат предвидимост на плащанията. С овладяването на инфлацията и ръстът на доходите дойде края на очакванията, че цените в София ще паднат“, посочи още изпълнителният директор на „Имотека“.

От компанията отчетоха, че през 2023 година средният ръст на цените на имотите в страната е с 11%, като в София е 10%, във Варна - 6%, а в Пловдив - 18%.

Имотека© Имотека Имотека

Най-интересните за купувачите на Имотека квартали през 2023 г. са Кръстова вада и Малинова долина, Младост, Овча Купел, Лозенец, Манастирски ливади. Наличието на метро или друг удобен транспорт е водещо за по-голямата част от хората. Очакванията са новите линии на метрото да раздвижат сделките в Слатина и Гео Милев.

„София продължава да е притегателен център за българите от останалите населени места. Наблюдаваме миграция към столицата от Велико Търново, Хасково, Стара Загора,  Благоевград, Пловдив, Плевен. Такова движение има и към Варна – от Разград, Силистра, Русе, Добрич, Търговище, както и в Пловдив – от Смолян и областта, Кърджали, Хасково, Димитровград, Пазарджик“, коментира Явор Пейчев.

По думите му известна миграция се наблюдава и в рамките на градовете. Някои купувачи се стремят да сменят настоящия си квартал с по-престижен такъв – с по-добра социална инфраструктура, транспорт, детски градини и училища и зелени площи. Водещият мотив за покупка обаче е друг – придобиването на по-голямо и комфортно жилище.

„Най-често срещаният мотив за покупка на нашите клиенти е да живеят по-просторно. От жилища с 2 или 3 стаи те се стремят да се преместят в 3 или 4 стаи. България продължава да е в челните места по пренаселеност на жилищата в Европа и това е съществен катализатор на пазара”, допълни Пейчев.

„В сегмента наеми в София през 2023 г. се отчита повишение както на цените, така и на търсенето. Ако месечният наем за двустаен апартамент през 2022 г. и началото на 2023 г. беше около 760 лева, то в края на миналата година и началото на тази вече е 900 лева. При тристайните цените от 1100 лева се покачват до 1300 лева“, отчете Пейчев. 

Анкети