Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Нови регулации ще вдигнат данъците на жилищата в Копенхаген

Имоти

Нови регулации ще вдигнат данъците на жилищата в Копенхаген

Нови регулации ще вдигнат данъците на жилищата в Копенхаген - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Новите промени в данъка върху имуществото, които влизат в сила на 1 януари 2024 г., вероятно ще доведат до по-висок данък върху имуществото за хората, които купуват жилища  след тази дата.

Това е така, защото данъкът върху жилищата от следващата година ще се основава на актуализирани оценки на имотите, но хората, които притежават жилище преди промяната да влезе в сила, ще останат с по-ниски ставки.

Очакванията са най-голямата разлика в сметките да бъде около и в столицата Копенхаген. Това е така защото стойностите на къщите и апартаментите там са се повишили най-много през последните години, съобщава местното издание Тhe Local.

Предстоящите данъчни промени оказват влияние върху задържането на цените на имотите в района на Копенхаген, коментира Мира Ли Нилсен, икономист по жилищното строителство в Nykredit, като се позовава на последните данни за цените на жилищата, публикувани Boligsiden.

По думите на експерта, когато се премине към новата данъчна система значителното повишение ще се усети най-вече от новите купувачи. Гарантирана ниска ставка ще имат тези, които закупят имот до края на 2023 година. По думите ѝ в момента се наблюдава повишение на имотните сделки, точно по тези причини. Освен това купувачите си гарантират ниски налози и за бъдеще.

През миналия месец цените на къщите и апартаментите в района на Копенхаген са се повишили съответно с 0,6 и 1,1%.

Експертите обаче прогнозират спад в цените на имотите през следващата година.

„Очакваме цените на апартаментите да паднат през 2024 г. в резултат на новите правила за данък върху имотите, тъй като по-високият данък върху имотите означава по-високи фиксирани разходи за въпросния имот“, посочи Нилсен.

Ръстът на цените на апартаментите и къщите в Копенхаген е различен от общата тенденция на други места на жилищния пазар. Цените както на апартаментите, така и на къщите са паднали в района на Централна Ютландия, докато в Северна Ютландия цените на жилищата също намаляват.

Анкети