Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Пазарът на имоти в Германия: Ръст на цените на наемите на фона на спад на цените на продажбите

Имоти

Пазарът на имоти в Германия: Ръст на цените на наемите на фона на спад на цените на продажбите

Пазарът на имоти в Германия: Ръст на цените на наемите на фона на спад на цените на продажбите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Имотният пазар в Германия претърпя най-големия си крах през изминалата 2023 година. Строителството също регистрира слаба година.

Спадът на цените на жилищните имоти продължава и през първото тримесечие на настоящата година жилищата. По данни на асоциацията на банките, отпускащи заеми и кредити за имоти в страната цените са с 4,3% по-ниски от тези през същия период на 2023 г.

В същото време новите наеми са се покачили с 5,6 на сто.

От банковата група прогнозират, че увеличението на наемите скоро няма да спре.

На този фон работниците от строителния сектор се готвят за протести, заради ниските заплати в сектора. Това стана ясно преди седмица, след като работодателите отхвърлиха арбитражно решение по спор, засягащ около 930 000 работници, съобщи Ройтерс.

По-рано профсъюзът IG BAU предупреди, че ще предприеме стачни действия, ако работодателите отхвърлят решението на арбитража, което синдикатът прие в края на април.

Решението предвиждаше увеличение на възнагражденията в сектора с 250 евро на месец от 1 май 2024 г., с допълнително увеличение от 1 април 2025 г., равняващо се на 4,15 на сто в западните части на Германия и 4,95 на сто в източните. Срокът на действие беше предвиден да е 24 месеца или до края на март 2026 година.

Анкети