Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Ръст в търсенето: Наемите в Албърта, най-евтината провинция в Канада, скочиха рязко

Имоти

Ръст в търсенето: Наемите в Албърта, най-евтината провинция в Канада, скочиха рязко

Ръст в търсенето: Наемите в Албърта, най-евтината провинция в Канада, скочиха рязко - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Все повече канадци от различни места на страната избират да се преместват в провинция Албърта, привлечени от по-ниските разходи за живот. Според анализаторите обаче тази вътрешна миграция може да повиши наемите в градове като Едмънтън и Калгари.

Наемите в най-скъпите градове в Канада - Торонто и Ванкувър – достигнаха рекордни нива през последните месеци, въпреки че средният искан наем там отбеляза спад през февруари. На този фон Едмънтън и Калгари отбелязаха едни от най-високите скокове на цените за наем на жилище, според платформата за имоти под наем Rentals.ca и най-новия национален доклад за наемите на Urbanation.

Докладът, публикуван във вторник, сочи, че средният искан наем за специално построени жилища е намалял с 3,3% годишно във Ванкувър и 1,3% годишно в Торонто до съответно 3017 и 2803 долара.

Докато средните наеми в Албърта ($1531 за една спалня) все още са значително по-ниски, но се покачват бързо в най-големите градове на провинцията.

Сред големите пазари, Едмънтън отбеляза най-рязко увеличение, с ръст на наема от 17,3 процента, за да достигне средно 1489 долара за специално построените жилища. В Калгари - вторият най-бързо растящ пазар в Алберта - наемите се повишиха с 10,6% годишно до 2059 долара.

Министърът на финансите Кристия Фрийланд каза в понеделник, че жилищата ще бъдат ключова тема в бюджета.

„За мен всъщност е доста просто“, каза тя. „Във фокуса ни са жилищата, жилищата и отново жилищата. Предлагането, предлагането и отново предлагането, което да гарантира достъпност. Нужен ни е силен икономически план, който осигурява работни места и истински фокус върху по-младите канадци“, обясни Фрийланд.

Според анализаторите движението на хора от други провинции на Канада към Алберта означава, че жилищната криза се разпространява в цялата страната, вместо да отслабва. В момента пазарът на наеми е много по-привлекателен за много домакинства поради високите лихви по ипотечните кредити.

По данни на Urbanation средните искани наеми в Канада са нараснали с 21%, което е с $384 месечно, спрямо февруари 2022 г.

На този фон зачестяват измамите с фалшиви обяви за отдаване под наем на жилища в Торонто. Медиите в страната сигнализират, че вече има редица случаи, в които хора са подмвани да направят предплащане, за да наемат атрактивно жилище в града, но впоследствие установяват, че обявата е фалшива, а парите са постъпили по сметка на измамници.

Властите все по-често апелират към хората да не прибързват с плащането за апартаменти преди да са се запознали със собствениците или поне да са направили оглед на живо.

Според експертите именно в ситуация на свит пазар хората стават по-склонни да се доверяват на измамни обяви.

Анкети