Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Расте броят на българите, които притежават имоти в редица островни държави

Имоти

Расте броят на българите, които притежават имоти в редица островни държави

Расте броят на българите, които притежават имоти в редица островни държави - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay/АРХИВ

Българи притежават имоти в редица островни държави, като например на островите Ман и Аруба. Това става ясно от подадените в НАП годишни данъчни декларации за получените доходи. В декларациите освен доходите гражданите са длъжни да посочат и притежавана в чужбина недвижима собственост или бази за осъществяване на стопанска дейност.

Общо 3604 души са посочили в данъчната си декларация, че имат недвижима собственост в чужбина, пише „Труд news“. Като тук влизат както българи, така и чужденци, които живеят в България над 183 дни от всеки 12-месечен период и затова са задължени да подават данни в НАП. Тези 3604 души са обявили, че имат имоти в общо 64 държави и отвъдморски територии.

Все повече българи влагат парите си в имоти в Дубай

След любопитните места, където българи имат имоти, са Остров Ман и Аруба, както и други острови, които са офшорни зони и са известни с облекчените си данъчни режими. Остров Ман е коронно владение на Великобритания. Представлява остров в архипелага Британски острови, намиращ се в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Аруба е остров в Карибско море, разположен край северното крайбрежие на Венецуела. Той е бивше задморско владение на Нидерландия с автономен статут.

Българи притежават имоти и на британските Вирджински острови и на Нидерландски Антили. Британските Вирджински острови са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени на изток от Пуерто Рико. Нидерландски Антили също са острови в Карибско море. Сред другите интересни дестинации, в които българи имат имоти, са Панама (най-южната държава в Централна Америка, граничеща на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия), Доминиканска република, Обединени Арабски емирства, Андора, Катар, Тайланд и Япония. От държавите от ЕС местни за България лица, тоест пребиваващи в страната над 183 дни от всеки 12-месечен период, нямат имоти само в Чехия и Ирландия.

Националната агенция за приходите извършва проверки на декларираните данни, като при установяване на несъответствия и пропуски данъчните отправят покана към съответните граждани да ги отстранят. НАП ежегодно получава данни по линия на автоматичния обмен на информация с други държави за притежавани от гражданите недвижими имоти в чужбина, които се използват за осъществяването на ефективен контрол върху спазването на данъчните задължения на собствениците им.

Приходната агенция извършва анализи на физически лица с имоти в чужбина. Ако бъдат открити несъответствия между официално получените доходи и направените разходи за покупка на имотите в чужбина данъчните могат да поканят собствениците им доброволно да декларират доходите си или да преминават към извършване на проверка или ревизия.

Както „Труд news” вече писа, НАП обръща особено внимание на хората с апартаменти и къщи в Гърция и Дубай. Стартирали са ревизии на 878 души, от които към края на миналата година са приключили 527 от ревизиите, а останалите продължават през настоящата година. При определяне на кого да бъде направена ревизия от НАП сравняват официалните доходи на всички членове на семейството с похарчените пари за покупката на имоти, луксозни автомобили, скъпи бижута, пътувания в чужбина, както и за текущите разходи на семейството. Ако бъдат открити несъответствия, стартират по-задълбочени проверки.