Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Расте броят на имотните сделки в пет от родопските града у нас

Имоти

Расте броят на имотните сделки в пет от родопските града у нас

Расте броят на имотните сделки в пет от родопските града у нас - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Родопите са най-предпочитаният район за инвестиция в имот, извън шестте най-големи града в страната. Общо пет общински центъра попадат в Топ 10 по ръст на сделките с недвижимо имущество през третото тримесечие, показват данните на Агенцията по вписванията.

253 сделки с имоти са сключени за този период в Смолян, което е 11 пъти повече спрямо предходното тримесечие и отрежда на общината първо място. Най-голям брой от тях са обаче в курорта Пампорово, където от години апартаменти в хотели са в обявите „Продава се“, пише 24rodopi.com.

Гурбетчийското евро пък обуславя челните позиции в Кърджалийско. Именно свежите пари, заработени в Западна Европа, са основен мотив в размаха на строителството в региона. В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Крумовград и Момчилград. За едно тримесечие в Крумовград са вписани 39 продажби, което е със 144% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 210, което е със 75% повече спрямо предходното тримесечие. На пето място пък е Ардино (на снимката), където сделките са 39, а ръстът е с 56%. Безспорен първенец обаче е Кърджали със 759 сделки. Ръстът за третото тримесечие е по-нисък като проценти - 49,4 на сто.

Все повече в региона се засилва търсенето на имоти по селата. Сделките обаче са малко. „Много искат, но хората не продават. Друг проблем е, че болшинството от изоставените имоти са с много наследници, пръснати из цяла Европа“, коментират селски кметове. Около 50 000 лева върви една двуетажна къща в село близо до общински център. Средна хубост, с необходимост да се инвестират поне още толкова пари за ремонт.

Анкети