Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Рекордните 2% от жилищата в Кипър са публикувани в платформа за краткосрочно настаняване

Имоти

Рекордните 2% от жилищата в Кипър са публикувани в платформа за краткосрочно настаняване

Рекордните 2% от жилищата в Кипър са публикувани в платформа за краткосрочно настаняване - Tribune.bg
Снимка:
© Dimitris Vetsikas/Pixabay

Зашеметяващите 2% от жилищата в Кипър са достъпни в платформата за наем на ваканционни имоти Airbnb, което подчертава опасността от недостиг на жилища в страната и липсата на регулаторен надзор, пишат кипърски и гръцки медии.

Данните, фокусирани единствено върху списъците на Airbnb, са доказателство за нарастващата тенденция имотите да се трансформират в инвестиционни активи, вместо да отговарят на жилищните нужди.

С 8 510 жилища, изброени само в Airbnb, се изчислява, че общият брой на жилищата, използвани за туристически цели в цялата страна, може да достигне до 16 000. За рязкото увеличение на местата за настаняване в страната сигнализира и фактът, че към момента едва около 6700 места за настаняване са официално регистрирани в Министерството на туризма.

Финансовата привлекателност на Airbnb е очевидна, като приходите варират значително в различните региони. Анализ на AirDNA показва, че в популярни туристически дестинации като Фамагуста и Пафос годишните приходи могат да варират от 13 000 до 63 000 евро на година за настаняване.

В Агия Напа и Протарас, например, средните годишни доходи са скочили съответно с 27% и 43% в сравнение с предходната година, достигайки до 62 900 евро.

Анкети