Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кипър ускорява процедурата по издаване на гражданство за технологични специалисти

Парите

Кипър ускорява процедурата по издаване на гражданство за технологични специалисти

Кипър ускорява процедурата по издаване на гражданство за технологични специалисти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Кипър ще привлича чуждестранни технологични таланти за работа на острова, като облекчава правилата за предоставянето им на гражданство. Това предвижда новият закон, който парламентът одобри.

Чуждестранни висококвалифицирани специалисти, работещи в сектора на научните изследвания, технологиите и иновациите, могат да кандидатстват за ускорено получаване на кипърско гражданство, регламентира новата законова уредба.

С приетите промени се облекчават част от изискванията, намалява се бюрокрацията и се подобряват процедурите спрямо тази приоритетна за Кипър група. Молбите на кандидатите от нея ще бъдат разглеждани в срок до 8 месеца.

Новият модел на натурализация е насочен към привличането на интелектуален, а не финансов капитал, и няма нищо общо с компрометираната и отменена програма за т. нар. златни паспорти, подчертаха депутати при приемането на закона.

Той е част от по-широката стратегия на Кипър за засилено развитие на технологичната индустрия, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и стимулиране на нейния растеж, разкриване на нови работни места.

Приносът на технологичните и иновативни компании в икономиката на страната в момента се изчислява на над 3,2 млрд. евро.

Анкети