Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Спад на строителството в Гърция

Имоти

Спад на строителството в Гърция

Спад на строителството в Гърция - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Високите цени на парцелите, съчетани с осъзнаването на някои строители на жилища, че цените на новопостроените имоти едва ли ще продължат да растат със същото темпо, изглежда спират новото жилищно строителство в Гърция, съобщава изданието Еkathimerini.

Според данните на Статистическия институт (ELSTAT), през първото тримесечие на тази година инвестициите в жилища са намалели с 14% на годишна база.

Инвестициите в имоти в Гърция се свиват

В същото време през периода януари-май индексът на бизнес очакванията за строителството на къщи, обработван от Фондацията за икономически и индустриални изследвания (IOBE), отбелязва незначителен спад от 0,2% спрямо същия период на 2023 година.

Междувременно общите разходи за ново строителство през първото тримесечие на 2024 г. продължават да нарастват с годишен темп от 4%. Темпът на нарастване е намалял почти наполовина в сравнение със същия период на 2023 г., когато ръстът на строителните разходи беше в размер на 8,1%.

Положителен за бъдещото предлагане на недвижими имоти е фактът, че активността в жилищното строителство продължи да нараства значително, като през първото тримесечие на тази година имаше годишно увеличение от 42% на разрешителните, 38,3% ръст на площта и 25% увеличаване на обема.