Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Цените на жилищата в Нидерландия с ръст от 7% за последното тримесечие

Имоти

Цените на жилищата в Нидерландия с ръст от 7% за последното тримесечие

Цените на жилищата в Нидерландия с ръст от 7% за последното тримесечие - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Средната цена на жилищата в Нидерландия се е повишила със 7,2% само за три месеца тази година, според продажбите, отчетени от агентите за имоти в асоциацията NVM, предават медиите в страната.

В своята тримесечна пазарна актуализация, публикувана в четвъртък, асоциацията заяви, че този вид покачване се е случвало само веднъж от 1995 г. насам. Цифрите показват, че средната продажба на жилища е била за 468 000 евро между април и юни , което е с 34 000 евро повече, отколкото в периода януари и март.

Според националната статистическа служба CBS, след кратка корекция през 2023 г., общите цени на жилищата в страната са достигнали най-високата си средна цена от 445 430 евро.

В доклада на асоциацията се посочва, че нидерландският жилищен пазар е „в полет“, воден от недостиг на предлагане и повече продажби на скъпи жилища.

Някои брокери смятат, че продажбите на жилища ще се сринат през летните месеци, но „никой не очаква спад в цените“. Броят на продажбите все още е нисък в исторически контекст.

Въпреки това се съобщава, че повече къщи вече излизат на пазара, за да се намали недостигът на къщи за продажба, чрез въвеждане на нов закон за наемите, който налага контрол върху цените за още 300 000 апартамента.

Според проучване на NVM Brainbay, къщите, които са преминали от пазара за отдаване под наем към пазара за продажба, обикновено са по-малки апартаменти от 50 до 80 квадратни метра, но не и жилища с по-ниско качество.

Нидерландия трябва да построи почти милион жилища до 2030 г.

В оценка на финансовата стабилност през март първата препоръка на МВФ беше, че в страната трябва постепенно да се премахнат данъка върху лихвите по ипотеките и да се намали сумата, която хората могат да заемат.

През юни нидерландската централна банка DNB заяви, че корекцията на цените на имотите и „надценяването поради нарастващите цени на жилищата“ са един от най-значимите рискове за финансовата стабилност в страната.