Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Турция въведе нови регулации за краткосрочното отдаване на жилища под наем

Имоти

Турция въведе нови регулации за краткосрочното отдаване на жилища под наем

Турция въведе нови регулации за краткосрочното отдаване на жилища под наем - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Турското правителство въведе строги правила, включително лицензи, за краткосрочното отдаване под наем на жилища в стил "Еърбиенби" (Airbnb) на фона на значително нарастване на цените поради високата инфлация през последните години, предаде ДПА.

Според решение, публикувано в турския държавен вестник, собствениците на жилища вече трябва да получават разрешения от властите за наеми, по-кратки от 100 дни.

Собствениците са длъжни да получат съгласието на всички обитатели на сградата, да платят такса и да поставят на вратите си съобщение, издадено от правителството, преди да могат да отдадат апартаментите си под наем в платформи като "Еърбиенби", предвижда новият регламент.

Собствениците са заплашени от високи глоби и отнемане на лиценза им, ако нарушат регламента, който включва и споделяне на информация за клиентите с властите и спазване на правилата за "обществен морал".

Средните цени на наемите в Турция са се увеличили с 583 процента между април 2019 г. и април 2023 г. Най-голямо увеличение е регистрирано в окръзите по южното крайбрежие, както и в най-големия град Истанбул и столицата Анкара, сочат оповестени в Истанбул данни.

Много собственици на жилища в Турция напоследък прибягват до краткосрочни наеми, за да се предпазят от инфлацията, а туристите предпочитат такива жилища на фона на по-високите цени на хотелите, особено в центровете на големите градове, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Анкети