Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Увеличението на цените на жилищата в САЩ се забавя през януари

Имоти

Увеличението на цените на жилищата в САЩ се забавя през януари

Увеличението на цените на жилищата в САЩ се забавя през януари - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Увеличението на цените на жилищата в САЩ се забавя през януари тази година до 3,8% на годишна основа спрямо ръста от 5,8% регистриран за декември 2022 г., показва индекс, отчитащ стойността на американските недвижими имоти, на Standard & Poor's/Case-Shiller, предаде CNBC.

През януари покупките на нови жилища в САЩ са скочили до 10-месечен връх

Индикаторът, отчитащ цените на жилищата в 20 от най-големите градове в САЩ, се повишава с 2,5 на сто през януари при понижение от 4,6% през предходния месец. В някои от тези градове цените на жилищните имоти се понижават на годишна основа - Сан Франциско (-7,6%), Сиатъл (-5,1%) и Сан Диего (-1,4%), но в други се повишават - Маями (+13,8 на сто), Тампа (+10,5 на сто) и Атланта (+8,4 на сто).

Цените на жилищата във всичките 20 града, включени в индекса, обаче намаляват на годишна основа. Тенденцията за понижаването им се базира на по-високите лихви по ипотечните кредити на фона на увеличаването на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв на САЩ, предава БТА.

Средните лихвени нива по 30-годишен жилищен кредит с фиксирана лихва се движат от миналата есен насам в диапазона от 6% на годишна основа, въпреки че през последните седмици са променят в по-широки граници на фона на проблемите в банковата система, провокирани от фалита на Silicon Valley Bank - SVB и Signature Bank, отбелязва CNBC.

Анкети