Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. За първите три месеца на годината: Офис пазарът в София регистрира умерена наемна активност

Имоти

За първите три месеца на годината: Офис пазарът в София регистрира умерена наемна активност

За първите три месеца на годината: Офис пазарът в София регистрира умерена наемна активност - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Умерена наемна активност регистрира офис пазарът в София през първото тримесечие на 2024 година. С 10-15 на сто намалява броят на сключените сделки в сравнение със същите периоди през последните две години, достигайки обем от едва 37 200 кв. м. По-голямата част от този обем е резултат от подновявания на съществуващи договори и релокации от неконкурентни сгради или обекти клас Б. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

„Компаниите от IT сектора и BPO (аутсорсинг индустрията бел. реп.) забавят растежа си и продължават да разчитат много на хибридна работа – това е и причината оптимизацията на площи да остане устойчива тенденция. Все пак компаниите от IT сектора продължават да са основен двигател на наемния пазар на офиси в началото на 2024 г. – почти половината от обема дължим именно на този сектор“, обобщи Йоанна Димитрова, мениджър „Офис площи“.

По данни на компанията процентът на незаетите офис площи в София продължава да варира около 15-16 на сто, като в най-високия сегмент на пазара сградите са почти изцяло заети, предава БТА. Това затвърждава тенденцията за пазар на две скорости, като първокласни модерни проекти остават във фокуса на наемателите, докато по-остарелите сгради съответно се очертават и като по-слабо конкурентни.

Коуъркинг площите продължават да нарастват, като в началото на 2024 г. вече надхвърлят 67 000 кв. м. Основната част от новите площи се отварят в офис сгради, което също е част от тенденцията за синергия между гъвкавите и стандартните офиси.

„Наличието на гъвкави работни места в един офис проект позволява да се привличат малки или нововъзникващи бизнеси с потенциал за растеж, които на даден етап от разрастването си се прехвърлят и като самостоятелни наематели в сградата“, посочи Йоанна Димитрова.

Общият обем офиси клас А и Б през първото тримесечие на 2024 г. остава стабилен на нива от 2,245 млн. кв. м. Проектите в строеж запазват обем под 200 000 кв. м поради липсата на започнато през периода ново строителство. Последните тенденции са резултат от бавното усвояване на свободните офис площи, както и от несигурната бизнес среда.

Ръстът в наемните нива, започнал осезаемо да се забелязва през 2023 г., продължава и в началото на настоящата година. Офертните наеми за първокласни офис площи в центъра на София се покачват до 17,5 евро/кв. м. Клас А проектите по протежение на големите булеварди също демонстрират повишение на наемите до 15-16,5 евро/кв. м.

Нивата на доходност при първокласните офиси достигнаха 8 на сто и се очаква да останат в този порядък през следващите тримесечия, прогнозират от компанията.

Анкети