Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Заради съдържание на опасен бетон: Реконструират над 100 училищни сгради във Великобритания

Имоти

Заради съдържание на опасен бетон: Реконструират над 100 училищни сгради във Великобритания

Заради съдържание на опасен бетон: Реконструират над 100 училищни сгради във Великобритания - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Във Великобритания повече от 100 училищни сгради, съдържащи опасен бетон, ще бъдат реконструирани или обновени, потвърдиха от правителството в отговор на възникналата криза миналата година за безопасността на постройките.

Всички засегнати училища ще получат финансиране за окончателното премахване на т.нар. газобетон.

Припомняме, че в Англия беше установено, че 234 училища са строени с този материал като по-евтина алтернатива на стандартния бетон, а това ги прави вече негодни и опасни за здравето, поради изтеклия му срок на годност. Миналата година рухна училищна сграда, строена с газобетон.

Материалът, използван между 50-те и 90-те години на миналия век, има срок на годност от около 30 години, предава БНР. В някои от споменатите 234 училища все още се провежда присъствено обучение, но на други места децата се обучават в шатри и преносими класни стаи в съседство със сградите или временно в други сгради. Синдикатите обаче изразиха загриженост доколко отпуснатите средства ще се използват по предназначение за засегнатите училища.

Генералният секретар на Националния съюз за образование Даниел Кебеде изрази опасение, че Министерството на образованието сега ще има по-малко пари в бюджетите си за капиталови разходи и поддръжка, за да си позволи така необходимите дейности по реконструкцията на училищата.

Анкети